Про зобов'язання Газпрому

Нацбанк не виключає, що Росія може припинити транзит свого газу в Європу через Україну, проте вважає, що це буде тимчасове припинення.

«Справді, може бути сценарій, що протягом якогось проміжку в 2020 році Росія може припинити транзит свого газу через територію України… Ми виходимо з того, які зараз є контрактні зобов'язання у Газпрому, обсяги в сховищах газу і коли нові (спрямовані в обхід України — ред.) газопроводи будуть введені в дію.

Для того, щоб виконати свої зобов'язання, Газпрому доведеться прокачати через Україну не менше 50 млрд кубометрів газу», — зазначив Сологуб.

Читайте також: З 1 січня ціни на газ для населення будуть ринковими — Нафтогаз

Водночас в НБУ вважають, що тимчасове припинення транзиту російського газу не повинно позначитися на економіці України.

Раніше повідомлялося

  • У кінці вересня Національний банк НБУ прогнозував економічні наслідки неукладення угоди про транзит газу.
  • 19 вересня в Брюсселі відбувся черговий раунд тристоронніх газових переговорів між Єврокомісією, Україною і Росією.
  • За підсумками переговорів Росія вперше погодилась на укладення угоди про транзит за європейськими правилами. Домовилися продовжити переговори у кінці жовтня.
  • Сторони повинні узгодити: яким чином відображати енергетичні правила ЄС в майбутньому рамковій угоді; належну тривалість майбутнього контракту; необхідні обсяги можливої варіативності; тарифи.

Читайте також: Росія готова на рік продовжити транзит газу через Україну — Путін (умови)

  • Чинник транзитний контракт України з Газпромом був укладений в 2009 році терміном на 10 років. Після його завершення (в січні 2020 року) російський монополіст планує максимально скоротити транзит свого газу через територію України.