1) Розрахунки клієнтів по вчорашньому аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП. Облігацій продано на суму понад 3 млрд гривень і сьогодні всім покупцям цих паперів треба провести по них оплату.

З огляду на те, що папери на 1 085 днів активно скуповували іноземці — вони будуть продавати валюту, щоб мати гривню для розрахунків з Мінфіном. Це додало пропозиції валюти на міжбанку вже вчора і тільки посилиться сьогодні. Рост пропозиції підсобить гривні;

2) Поведінка готівкового ринку. Триває поступове зниження котирувань в обмінниках, що психологічно впливає на зміцнення гривні на всіх сегментах валютного ринка.

Оба фактори більше грають на користь нацвалюти, але є і третій, який здатний досить активно підтримати долар на торгах. Це — фактор поведінки НБУ і великих імпортерів на фоні скорого початку основних вливань відшкодувань ПДВ експортерам.

Періодичне зниження котирувань долара останнім часом стимулює активізацію скупки валюти великими гравцями (особливо нафтотрейдерамі і іншими торговцями енергоносіями).

 Інвестування з заставними гарантіями від Cronvest

Через збільшення світової напруженості між США та Іраном і періодичними атаками на нефтепереробні комплекси та танкери — почалося поступове зростання нафтових котирувань.

Українські імпортери поспішають «затаритись» нафтопродуктами за «старими» світовими цінами, що збільшує їх попит на валюту на міжбанку і стимулює зростання котирувань.

А НБУ, викуповуючи навіть свої «чергові» $ 30 млн через Matching — тільки підіграє продавцям в частині непоступливості щодо курсу.

Додатково до цього експортери почали частково притримувати валюту на очікуваннях одержання основних сум відшкодувань ПДВ.

В ті моменти, коли на торгах виникає ситуативна нестача валюти (особливо після викупів її надлишку Нацбанком) в гру «на підвищення» намагаються зіграти як спекулянти, так і нерезиденти.

Спекулянти просто заробляють на різниці котирувань купівлі та продажу. А ось іноземці намагаються максимально активно «підігріти» ринок, щоб у результаті купівля гривневих ОВДП на первинному і вторинному ринках виявилися для них дешевше.

Як і вчора — тренд по курсу сьогодні на торгах будуть формувати дії НБУ, нерезидентів і великих місцевих гравців.

«Мінфін »очікує на середу коридор по долару в межах 24,70-24,95 гривень з періодичними спекулятивними спробами розгойдати курс і з обсягом операцій на міжбанку до $ 260 млн при укладанні до 560 угод.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 24,63-24,83 і продаж 24,89-25,05 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 24,75-24,80 гривень та продаж 24,85 -24,90 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram