Прогноз інфляції

«Міністерство економіки зараз переглядає рівень інфляції у бік зниження, наближаючи до цілей Національного банку. Як і НБУ, ми вважаємо, що наступного року інфляція знизиться до цільового коридору. Ну і по споживчій інфляції ми на кінець наступного року очікуємо 5,5 відсотків», — сказав Ніколайчук.

Читайте також: У Мінекономіки поліпшили прогноз ВВП на 2020 рік

Нагадаємо, що Національний банк планує досягти інфляції в 5% до кінця 2020 року — початку 2021 року.

Читайте також: Зниження інфляції до 5% — спільна ціль НБУ й Кабміну

Прогноз курсу гривні

За словами голови МЕРТ, наступного року також очікується зниження курсу гривні до долара.

Якщо в поданому раніше на розгляд Верховної Ради проекті держбюджету на 2020 рік показники спочатку було розраховано за курсом 28,2 грн/дол., то тепер в уряді бачать підстави до зменшення, зазначив Ніколайчук.

«Ми бачимо, що гривня є більш міцною через ряд фундаментальних факторів і, відповідно, у наступному році курс ми також закладаємо не на такому високому рівні, як це було у прогнозі. Більше детально ми повідомимо після того, як уряд затвердить», — сказав заступник міністра.

Читайте також: У Нацбанку пояснили, чому повернулася інфляція

Раніше повідомлялося

  • 18 жовтня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (№2000).
  • Згідно з документом доходи держбюджету передбачено у сумі 1079,5 млрд грн, в тому числі загального фонду — 962,7 млрд грн. Витрати — в сумі 1170 млрд грн.
  • Відповідно до законопроекту зростання економіки України наступного року має прискоритися до 3,3% ВВП з одночасним уповільненням інфляції до 6%. Мінімальну зарплату у проект держбюджету-2020 закладено на рівні 4723 гривень.
  • Проект держбюджету на 2020 рік розраховано за курсом 28,2 грн/дол., оскільки макропрогноз було затверджено ще у травні.