З одного боку — сьогодні пройде новий аукціон Мінфіну України по розміщенню ОВДП на 168, 343 і 1085 днів. Нерезиденти охоче купують «довгограючі» облігації, що дає підставу припускати їх активну участь в купівлі таких паперів і в цей раз.

Основну частину раніше отриманої гривні від попереднього погашення облігацій вони вже витратили і їм знову знадобиться нацвалюта для придбання нових ОВДП. Це додасть пропозиції валюти на міжбанку у вівторок (сам аукціон) і в середу (розрахунки по ньому).

Крім цього, союзником для гривні залишається готівковий ринок, де відбувається поступове зниження цінників і на ранок 22 жовтня більшість обмінників продає долар по 24,90 гривень і навіть нижче. Це психологічно підтримує тренд на зміцнення гривні і на межбанку.

Проти гривні спрацюють три фактори:

1) Наближення основних виплат за відшкодуваннями ПДВ експортерам (вони не будуть поспішати продавати валюту, чекаючи надходжень від держави);

2) Зростання активності на міжбанку великих імпортерів енергоносіїв (перед початком опалювального сезону попит на цю продукцію поступово збільшується);

3) Дії Нацбанку. Регулятору потрібно поповнювати резерви і своїм викупом надлишку пропозиції долара на ринку він підтримує валютні котирування. Якщо НБУ «перегинає палицю» в частині обсягів скупки долара на торгах — ринок негайно реагує на це зростанням курсу. Якщо ж Нацбанк робить це поступово і в досить невеликих обсягах — він і резерви поповнює і динаміку курсу в бік зміцнення гривні не порушує.

Але периодично регулятор «захоплюється» і наслідки таких дій ми, наприклад, спостерігали минулого тижня, коли ринок протягом двох годин різко змінив тренд зі зміцнення нацвалюти на суттєве зростання котирувань з метою у 25 гривень та вище.

 Отримати +$25 на торговий рахунок від WELTRADE

Фактично «погоду» на торгах сьогодні будуть робити три основні гравці — Нацбанк, нерезиденти і покупці валюти. А тренд по курсу буде диктувати співвідношення попиту і пропозиції по валюті у моменти виходу на міжбанк окремих великих гравців (як місцевих, так і нерезидентів) та можливі інтервенції НБУ.

При вдалому збігу обставин у Нацбанку буде можливість поповнити ЗВР принаймні на «чергові» $ 30 млн, використовуючи Matching.

 Отримати +25% до першого депозиту від AMarkets

«Мінфін» очікує на сьогодні коридор по долару у межах 24,70-24,95 гривень з обсягом операцій на торгах $ 230-260 млн при укладанні до 470-560 угод.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 24,65-24,80 та продаж 24,86-25,15 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 24,75-24,80 гривень і продаж 24,85-24,95 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram