Плани регулятора щодо зниження ставки

  • За словами Рожкової, Нацбанк має намір знизити облікову ставку з 16,5% до 8% в найближчі роки. Вже до 2020 року ставка може бути знижена до 9%.
  • При цьому, як швидко вона досягне рівня 8%, буде залежати як від внутрішніх, так і від зовнішніх ризиків.

Рожкова зазначила, що з квітня банк знизив ставку на 3,5 процентних пункта до 16,5%.

Читайте також: Чому НБУ «повільно» знижує облікову ставку

«Ми маємо намір поступово знижувати ключову процентну ставку, оскільки, схоже, немає необхідності тримати її на поточному високому рівні, щоб знизити інфляцію до цільового рівня в 5%», — пояснила Рожкова.

Чому є необхідність знижувати ставку

За словами Рожкової, торгова війна між США і Китаєм впливає на економіку України, так само як і економіки всього світу.

«У вересні світовий попит сповільнилося через негативні очікування… і українські експортери зіткнулися з погіршенням умов на світових товарних ринках», — сказала Рожкова.

Читайте також: Грошово-кредитна політика НБУ в 2020 році: чого чекати бізнесу і вкладникам

З іншого боку, зазначила Рожкова, ціни на імпортовані енергоносії перебувають на відносно низькому рівні", а високі процентні ставки в Україні стали магнітом для іноземних інвесторів, які шукають вищу прибутковість.

«Більш м'яка грошово-кредитна політика центральних банків розвинутих країн стимулює інтерес інвесторів до українських активів», — сказала вона.

 Оформити депозит: вибрати вигідну ставку з бонусом від «Мінфіну»

Що регулює облікова ставка

За допомогою облікової ставки НБУ впливає на інфляцію – що вища ставка, то дорожче коштує ресурс в нацвалюті (кредити і депозити). Це стимулює бізнес і населення накопичувати гроші, а не витрачати їх на споживання.

Таким чином, попит на товари скорочується, інфляція сповільнюється. Зворотна сторона високої облікової ставки кредитування, а отже, і економічне зростання, скорочуються.

Порівняти умови кредитування в банках України

Раніше повідомлялося

  • 5 вересня правління НБУ прийняло рішення знизити облікову ставку з 17% до 16,5% річних. Наступне рішення по обліковій ставці Нацбанк озвучить 24 жовтня.
  • Зміна облікової ставки є важливим сигналом для визначення банками процентних ставок за внесками і позиками.

Читайте також: Уряд обіцяє кредити під 12-13% вже наступного року