Що потрібно виконати Україні

«Є кілька елементів, які не були до кінця виконані в попередніх програмах, і вони логічно переходять у нову. Це стосується, по-перше, питання бюджету – це завжди у фокусі уваги МВФ за будь-яких програм і прогнозів макрофінансової стабільності», — зазначила представник НБУ.

  • Обов'язковими елементами є продовження судової та антикорупційної реформ, у тому числі голосування закону про незаконне збагачення.

Читайте також: Переговори з МВФ: Як повернути 155 мільярдів, інвестованих в Приват

  • У центрі уваги також реформа охорони здоров'я, «яка була розпочата, але не завершена», реформа освіти, земельна реформа, приватизація державних підприємств.

Читайте також: МВФ включив Україну до групи країн Європи, що розвиваються

«Крім того, ми говоримо про реформування податкової й митниці, де вже розпочалися зміни, але вони наразі не мають комплексного характеру. Врешті-решт, по банківському сектору, в принципі, відбуватиметься продовження імплементації міжнародних стандартів щодо регулювання і нагляду і, по суті, додався небанківський фінансовий сектор», — зазначила представник НБУ.

Вона підкреслила, що МВФ «підписує меморандум тільки тоді, коли має стовідсоткову впевненість, що ми зробимо все задеклароване, і що це обов'язково матиме позитивний ефект на бюджет, на ВВП, на дефіцит бюджету, на поточний рахунок».

Що обговорили у Вашингтоні

  • Обговорили цілий спектр питань – від успіхів України у забезпеченні макроекономічної стабільності до більш буденних, як-от умови, які може виконати країна у межах нової програми співпраці з МВФ.

  • Досягли розуміння та налаштувалися на подальшу співпрацю.

  • У МВФ переговори з Україною оцінили як добрі і зробили заяву, що Фонд за декілька тижнів має намір знову відправити місію в Україну.

Передісторія

  • 16 жовтня українська делегація вирушила до Вашингтона на переговори з МВФ. Вона зустрінеться з представниками МВФ, Світового банку, міжнародного депозитарію Clearstream, найбільших міжнародних інвестиційних компаній і банків, а також проведе двосторонні зустрічі з керівниками інших центробанків.

  • 26 вересня місія МВФ завершила роботу в Києві. Глава місії МВФ Рон ван Роден позитивно оцінив досягнуті Україною показники, однак сторони не домовилася про нову програму співпраці.

  • Причини, чому не вдалося досягти остаточних домовленостей з МВФ: загроза незалежності НБУ, перспективи розвитку ситуації з Приватбанком, ставлення уряду щодо очікуваної з 1 травня 2020 року лібералізації ціни на газ, невизначеність з бюджетом на 2020 рік.