Що обговорили

Як зазначили в НБУ, обговорили цілий спектр питань – від успіхів України у забезпеченні макроекономічної стабільності до більш буденних, як-от умови, які може виконати країна у межах нової програми співпраці з МВФ. Досягли розуміння та налаштувалися на подальшу співпрацю.

У МВФ переговори з Україною оцінили як добрі і зробили заяву, що Фонд за декілька тижнів має намір знову відправити місію в Україну.

Читайте також: Переговори з МВФ: Як повернути 155 мільярдів, інвестованих в Приват

Ще одна важлива зустріч відбулася з віце-президентом Світового банку по регіону Європи і Центральної Азії Сірілом Мюллером. Обговорили очищення банківського сектору України від непрацюючих кредитів як один з необхідних кроків для пожвавлення кредитування бізнесу.

Порівняти умови кредитування в українських банках

Крім того, голова НБУ Яків Смолій зустрівся з керівником міжнародного депозитарію Clearstream, «лінк» з яким почав працювати 5 місяців тому та вже має значні результати у вигляді активного притоку коштів нерезидентів у гривневий держборг.

Інші члени правління Нацбанку — перший заступник голови Катерина Рожкова та заступник голови Дмитро Сологуб — мали численні зустрічі з інвесторами, представниками провідних міжнародних компаній та дослідницьких організацій, які цікавляться Україною. 

Ключові теми Щорічних зборів

  • Загалом, як розповіли в НБУ, ключовими темами Щорічних зборів цьогоріч були такі: виклики для світової економіки та фінансової стабільності, подолання бідності та нерівності, фінансова інклюзія громадян, забезпечення рівного доступу до фінансових послуг, зокрема за рахунок фінтеху.

Основні ризики для економіки держав, за оцінками МВФ, — це зростання боргового навантаження бізнесу, збільшення ризикованіших активів у портфелях інституційних інвесторів, більша залежність економік, що розвиваються, від зовнішніх запозичень.

Читайте також: МВФ включив Україну до групи країн Європи, що розвиваються

Наголошувалося, що країнам потрібно проводити структурні реформи, адже монетарна політика досягає своїх лімітів, а фіскальна політика не може вирішити всіх проблем економіки. Країнам, що розвиваються, варто стимулювати економічне зростання через інвестиції, підвищення продуктивності та збільшення кількості робочих місць. Продуманий пакет реформ може додати 1 в.п. до темпів економічного зростання.

Щодо викорінення бідності — країнам варто проводити таку політику, аби вигоди концентрувалися у секторі малого та середнього бізнесу, адже більшість населення зайнята саме там. 

Читайте також: Прожитковий мінімум-2020 вдвічі менший рівня абсолютної бідності за критеріями ООН

Обговорювали також важливість розвитку фінтеху. Він зменшує вартість фінпослуг, прискорює операції, прибирає фізичні та документальні бар’єри для споживачів.

Наголошувалося, що завдання регулятора кожної країни - вибудувати правильну архітектуру для здорової конкуренції між банками, фінтехом і бігтехом, великими впізнаваними компаніями з широкою базою клієнтів і доступом до капіталу.