Плани щодо блокчейну

Технологію блокчейн планують першочергово використовувати для державних реєстрів та роботи держустанов.

За словами заступника міністра цифрової трансформації України з питань розвитку ІТ-галузі Олександра Борнякова, така система унеможливить підробку даних та рейдерство. Спочатку уряд спільно з депутатами планує розробити потрібну нормативну базу.

Читайте також: Мінцифри за п'ять років хоче перевести 100% адмінпослуг в онлайн

«Ми маємо велику проблему з законодавством, бо зараз, якщо ти маєш державний реєстр, він має зберігатися в одному місці. Система блокчейну включає в себе розподілене зберігання, а закон поки це забороняє. Коли парламент дозволить користуватися багатьма серверами, вже можна буде будувати технічну інфраструктуру», — пояснив Борняков.

Плани щодо криптовалюти

Зокрема, Мінцифри планує легалізувати ринок криптовалюти в Україні. За словами Борнякова, ринок віртуальних активів в Україні зараз працює в сірій зоні, а його обороти сягають мільярдів доларів.

«Найперше, ми хочемо ввести цих людей в правову площину. По-друге, хочемо, щоб держава заробляла з цього. Ми зараз працюємо з міжфракційним об'єднанням для того, щоб внести відповідний законопроєкт. У ньому буде прописано, як оподатковуватимуться всі ці компанії та який у них буде статус. Зараз пропонуємо, щоб вони сплачували 5% державі, якщо виводять віртуальні кошти у будь-яку валюту» — сказав заступник міністра.

Читайте також: Мінцифри планує легалізувати майнінг криптовалют

Плани уряду та міжфракційного депутатського об'єднання Blockchain4Ukraine підтримав і профільний бізнес. За даними Асоціації «Блокчейн України», у країні є близько 200 крипто- і блокчейн компаній, що майже як у Німеччині (300 компаній). Однак більшість з них не створювали юридичної особи або зареєстровані в інших країнах з більш інноваційним та лояльним законодавством.

Отримати $25 на торговий рахунок Weltrade

Перші кроки, які планують зробити

Реформування галузі на практиці ініціатори меморандуму планують розпочати вже до кінця року. Почнуть з імплементації норм FATF щодо запобігання легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, законодавчого визначення термінології криптогалузі за зразком ЄЦБ та унормування підходу до оподаткування галузі, що сприятиме розвитку ринку.

Вже за два-три тижні планують внести до ВРУ відповідні законопроекти, попередньо надавши їх для ознайомлення і внесення фінальних коректив усім охочим профільним фахівцям.

Раніше повідомлялося

  • Раніше віцепрем'єр-міністр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров анонсував старт надання держпослуг з використанням системи ідентифікації громадянина Smart-ID грудні 2019 року або січні 2020 року.

  • Крім того, міністерство зараз працює над запуском цифрових водійських посвідчень та студентських квитків.