Про що домовляються з МВФ

«Ми продовжуємо переговори про майбутню програму співробітництва, яку очікуємо. Під час зустрічей ми обговорювали, які елементи і попередні умови потрібно виконати, наступні кроки зробити. Процес, переговори тривають і сподіваємося на їх успішне завершення», — сказав Смолій.

За словами Смолія, серед основних питань на переговорах: прийняття законопроектів про поновлення відповідальності за незаконне збагачення та ринку землі, а також бюджет 2020 року.

Один із законопроектів, про відновлення відповідальності за незаконне збагачення, знаходиться на розгляді в парламенті і серед передумов продовження програми співпраці з МВФ.

Читайте також: Переговори з МВФ: Як повернути 155 мільярдів, інвестованих в Приват

«Під час візиту місії МВФ в Україну ми проговорили основні параметри програми, накидали «драфт». Місія виїхала з відповідними напрацюваннями. Зараз у Вашингтоні команда продовжує погоджувати те, що не встигла погодити в Києві», — зазначив глава НБУ.

Він також розповів, що українська делегація провела у Вашингтоні зустрічі з заступником директора-розпорядника МВФ Девідом Ліптоном, головою місії МВФ в Україні Роном ван Рооденом і з новим директором-розпорядником МВФ Кристалиною Георгієвою.

Читайте також: В Нацбанку назвали принципове питання у переговорах з МВФ

«Ми сподіваємося, що домовимося з Міжнародним валютним фондом і отримаємо цю програму. У нас були гірші часи, коли ми знаходили спільні рішення і, я думаю, що в цьому випадку ми також знайдемо», — підкреслив Смолій.

Він нагадав, що допомога, яка була від МВФ дозволила провести певні реформи останніх чотирьох-п'яти років.

У той же час глава НБУ зазначив, що наявність програми — це не тільки фінансування, це сигнал для інших міжнародних фінансових організацій, для інвесторів.

«Це як якір для того, щоб Україна мала можливість залучати дешевий ресурс і для покриття дефіциту бюджету, для поповнення золотовалютних резервів з метою обслуговування заборгованості, у держави перед іноземними кредиторами», — сказав він.

Смолій також додав, що Україна розглядає програму строком на три роки, але при цьому обсяг фінансування поки не обговорювалося.

«Об'єм ми поки не обговорювали. Це буде визначатися в процесі переговорів. Обсяг коштів не настільки важливий як сама наявність програми. Адже це сигнал для інших міжнародних фінансових організацій і приватних інвесторів. Саме продовження співпраці для нас сьогодні є пріоритетом», — заявив він.

Передісторія

  • 16 жовтня українська делегація вирушила на переговори з МВФ. Українська делегація зустрінеться з представниками МВФ, Світового банку, міжнародного депозитарію Clearstream, найбільших міжнародних інвестиційних компаній і банків, а також проведе двосторонні зустрічі з керівниками інших центробанків.

  • 26 вересня місія МВФ завершила роботу в Києві. Глава місії МВФ Рон ван Роден позитивно оцінив досягнуті показники Україною, однак сторони не домовилися про нову програму співпраці і переговори — «в активній фазі».

Читайте також: Україна отримала від МВФ 31,4 мільярда з початку співробітництва

  • Причин, чому не вдалося досягти остаточних домовленостей з МВФ, кілька: загроза незалежності НБУ, перспективи розвитку ситуації з Приватбанком, ставлення уряду щодо очікуваної з 1 травня 2020 року лібералізації ціни на газ, невизначеність з бюджетом на 2020 рік.

Програма МВФ для України

  • За прогнозами НБУ, угода про нову програму розширеного фінансування МВФ на термін 3-4 роки об'ємом від 5 до 10 млрд дол може бути досягнуто до кінця цього року, що дозволить до січня отримати перший транш по ній у розмірі близько 2 млрд дол.

  • Поточна програма співпраці між Україною та МВФ у рамках механізму stand-by була затверджена 19 грудня 2018 року. Обсяг 14-місячної програми еквівалентний SDR2,8 млрд, або близько 3,9 млрд дол.