Після вчорашнього викупу Нацбанком надлишку долара на міжбанку і фактично послідувавшего за цим штучного розвороту тренда по курсу в бік зростання — сьогоднішня поведінка учасників торгів буде багато в чому визначатися двома основними факторами.

Економічним — день пікових операцій клієнтів за розрахунками з бюджетом та психологічним — експортери боятимуться помилитися з продажем валюти «задешево» і будуть намагатися підтягнути курс по максимуму, а покупці (в основному — імпортери) сподіваються на зниження котирувань і намагатимуться збити наступальний порив продавців.

Окремо в цій історії стоять нерезиденти, які готуються до нового аукціону з розміщення ОВДП (відбудеться наступного вівторка) і з одного боку — не поспішають продавати валюту (у багатьох з них є ще гривня від недавнього погашення облігацій на 3 млрд), а з іншого — і не проти це зробити при високому рівні котирувань.

У НБУ сьогодні досить складне завдання. З одного боку — регулятору не потрібно активне роздування зростання котирувань (критика його дій на міжбанку постійно відбувається при будь-яких коливаннях котирувань в межах 20-30 копійок і вище). А з іншого — завдання поповнення резервів ніхто не відміняв, а тому Нацбанку доведеться виходити на ринок з викупом валюти і цим підтримувати долар навіть в моменти його активного просідання.

 Отримати +25% до першого депозиту на AMarkets

Суперечливість завдань регулятора при істотних зовнішніх подразниках валютного ринку (від поведінки великих гравців, до політичних і судових баталій навколо Приватбанку, МВФ та реформ нового уряду) — змушує чиновників постійно знаходиться в тонусі, щоб намагатися згладжувати курсові стрибки на українському малооб'ємному і залежному валютному ринку.

Проте, в цю п'ятницю на першому місці у бізнесу залишається завдання зі сплати бюджетних платежів і це підштовхне експортерів до більш активного продажу валюти. Тим більше, що курс зріс і це їх починає стимулювати з одного боку — до спроб підняти його ще вище, а з іншого — до збільшення обсягів продажу.

Спекулянти будуть сьогодні працювати як «в дві сторони», так і періодично підлаштовуючись під дії великих гравців — намагатися максимально розгойдати курс.

У Нацбанку буде можливість поповнити резерви принаймні на наступні «чергові» 30 млн доларів, але це може істотно підняти котирування (як вже було вчора) і тому у регулятора буде дилема: поповнити резерви і піднявши цим курс -підиграти експортерам або все ж таки дати спрацювати «бюджетному» фактору і не втручаючись в хід торгів — дещо зміцнити позиції гривні.

На нашу думку — швидше за все НБУ не втримається від спокуси поповнити ЗВР і при щонайменшій можливості вийде на міжбанк з викупом долара через Matching.

 Отримати +25 $ на торговельний рахунок WELTRADE

«Мінфін» очікує на сьогодні досить широкий коридор по долару у межах 24,80-25,10 гривень з черговими періодичними змінами тренда по курсу при виході на торги великих гравців. За нашими розрахунками — обсяг операцій буде в межах до $ 180- 200 млн при укладанні до 450 угод.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 24,65-24,90 і продаж 24,95-25,10 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 24,75-24,90 гривень та продаж 24,95-25,10 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram