Зміцнення гривні: дві сторони медалі

«Зміцнення гривні має дві сторони медалі. Позитив — за 8 місяців цього року загальний обсяг державного та гарантованого державою боргу зменшився на 101,3 млрд грн», — сказав Пацкан.

Він уточнив, що держборг скоротився на 144,3 млрд грн перевищення запозичень над погашенням боргу на 43 млрд грн.

При цьому Пацкан зазначив, що неякісне прогнозування і планування призводить до невиконання показників держбюджету.

Зокрема, в бюджеті на 2019 був закладений валютний курс, який істотно відрізняється від реального. За словами Пацкана, це призвело до значного недоотримання доходів.

Читайте також: Держборг України: секрети і загрози (відео)

«На жаль, ми змушені констатувати, що за 9 місяців цього року, за оцінкою Рахункової палати, зміцнення гривні призвело до недоотримання 20,7 млрд грн доходів державного бюджету», — наголосив глава відомства.

Він вважає це логічним, оскільки 40% обсягу доходів держбюджету ведеться із застосуванням курсу гривні до долару США або євро.

Пацкан звернув увагу, що в проект держбюджету на 2020 рік закладений середній обмінний курс на рівні прогнозу на цей рік — 28,2 грн/$ і 31,9 грн/євро.

Читайте також: Бізнес дав прогноз щодо курсу долара та інфляції на 2020 рік (опитування)

«Ці показники значно відрізняються від сьогоднішніх. Тому, вважаю, без перегляду не обійтися. Інакше, не виключаю, ми знову зіткнемося з проблемами», — наголосив Пацкан.

Раніше повідомлялося

  • За даними Держказначейства, бюджет у вересні недовиконаний за доходами на 5,3 млрд грн.

  • У минулому місяці держбюджет отримав 67,8 млрд грн доходів, хоча за планом було понад 73,2 млрд грн. Загальний фонд держбюджету отримав 56,75 млрд грн, що на 10,6% менше, ніж планувалося.

  • Залишок грошей на Єдиному казначейському рахунку, згідно з даними відомства, знизився на 0,3% порівняно з серпнем, до 61,62 млрд грн.

  • За даними Мінфіну, за вісім місяців 2019 року держбюджет пішов у мінус майже на 3 млрд грн.