Що це дасть

  • Закон вводить обов'язкове використання системи PгoZorro при закупівлі від 50 000 грн. За словами глави ГТС Максима Нефьодова, це дозволить вивести з тіні більше 250 000 закупівель.
  • Як зазначають на сайті Prozorro, завдяки цьому додаткова економія може скласти до 9 млрд грн на рік.

Основні зміни

Нова редакція закону передбачає також 24 години на виправлення незначних помилок у тендерній пропозиції, що дозволить претендентові не втратити тендер, а держзамовникові — зберегти найбільш вигідну пропозицію.

Також запроваджується механізм «антитролінгу». Він дозволить розглядати тільки проплачені скарги, відкликати які буде неможливо.

Читайте також: Митний конфіскат будуть продавати через Prozorro — Нефьодов

Бізнес зможе оскаржити скасування процедури і відхилення всіх пропозицій. Відміняти процедуру при оскарженні буде заборонено. За невиконання рішення АМКУ передбачена відповідальність керівника замовника та штраф у 85 000 грн.

У новій редакції закону посилена відповідальність за порушення законодавства для недобросовісних замовників.

Наприклад, якщо замовник безпідставно відхилив тендерну пропозицію, порушив строки його оприлюднення тощо - він заплатить штраф від 25 500 грн до 51 000 грн. У разі повторного порушення протягом року — від 51 000 грн до 85 000 грн.

З'являється нова норма, згідно з якою відповідальність за порушення поширюється і на керівника замовника. Якщо товари, роботи і послуги будуть придбані без закупівлі або буде укладено договір без закупівлі, то керівник замовника заплатить штраф від 34 000 грн до 170 000 грн.

Читайте також: Кабмін затвердив продаж майна банкрутів через «ProZorro.Продажі»

Для підвищення ефективності закупівель вводяться електронні каталоги Prozorro Market та посади уповноважених для професіоналізації закупівель. Робота таких фахівців буде оплачуватися. Крім того, передбачена поступова відмова від тендерних комітетів.

Читайте також: ProZorro запустив перший державний онлайн-магазин

Також з'явиться новий інструмент для боротьби з демпінгом — система буде підсвічувати аномально низьку ціну. Постачальник повинен буде її обґрунтовувати для укладання договору з замовником.

Що відомо

  • Зміни, передбачені законом, вступають у дію через півроку після опублікування закону.