Що це значить

  • Фінансові установи розкриватимуть повну інформацію про вартість послуг у рекламі та на сайтах.

  • За порушення прав споживачів фінансових послуг, таких як кредит, депозит та страхування, накладатимуть штрафи у розмірі до 13,6 тисячі гривень.

  • Законом передбачається покарання фінансовим компаніям та банківським установам за те, що вони надають неправдиву інформацію про послуги, які надають. Зокрема, щодо відсоткових ставок за кредитами та депозитами, комісій та інших платежів, які присутні у кредитній угоді, але відсутні у рекламі фінансової послуги.

Що це дасть

  • Українцям стане легше приймати правильні фінансові рішення. І вони будуть захищені від нав’язування непотрібних послуг, адже розумітимуть, які саме послуги включаються у повну вартість.

Читайте також: Що змінить закон про захист прав споживачів фінпослуг

«Так, проведені серед банків дослідження щодо висвітлення реальної ставки з урахуванням загальних витрат за кредитом показали, що задекларована банком номінальна процентна ставка споживчого кредиту часто виявляється значно меншою від розміру реальної процентної ставки, розрахованої з включенням до загальних витрат за кредитом послуг третіх осіб, що суттєво збільшує загальні витати за кредитом», — йдеться у пояснювальній записці до закону.

Закон набуде чинності через 3 місяці з дати публікації в офіційній пресі уряду.

Що відомо