На поведінку ринку вплинуть такі фактори:

1) Розрахунки по вчорашньому аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП. Результат його виявився цікавим. Продано паперів на 1,149 млрд гривень. Фактично всі купівлі облігацій (на 1,033 млрд гривень) — на відносно «короткі» терміни 91 і 350 днів. А ось дворічних облігацій придбали всього на 116 млн гривень. Хоча раніше в основному нерезиденти полювали саме на довгограючі папери. Зміна це стратегії інвесторів або разова ситуація — покаже найближчий час.

Іноземці будуть продавати сьогодні валюту, щоб розрахуватися за ОВДП і це додасть її пропозиції на ринку. Як і вчора — поведінка іноземців з купівлі / продажу облігацій на вторинному ринку також додасть активності на міжбанку сьогодні протягом сесії;

2) Авансові виплати персоналу у компаній, господарські операції великих клієнтів і початок податкових платежів у підприємців і компаній. Все господарські операції клієнтів зараз провокують дефіцит вільної гривні у бізнесу. Крім безпосередньо самих авансів персоналу — компаніям необхідно сплачувати і податки за такими виплатами.

 Отримати торговий рахунок від WELTRADE

Крім цього, до кінця тижня ФОПи повинні сплатити ЄСВ за минулий квартал, а компанії-юридичні особи стандартний набір податкових відрахувань. Недолік гривні активізує продаж валюти експортерами та зменшить можливості імпортерів з її купівлі;

3) Дії НБУ. Як і всі дні жовтня — Нацбанк у разі ситуативного надлишку пропозиції долара на торгах знову вийде на міжбанк через Matching для поповнення резервів.

Це з одного боку — утримає курс від значного просідання при великому надлишку пропозиції (якщо такий буде) і в той же час додасть можливості клієнтам «закрити» свої потреби в гривні. Єдине ключове питання — за якою ціною компанії зможуть продати цю валюту.

«Мінфін» очікує на сьогодні коридор по долару у межах 24,65-24,95 гривень з періодичною зміною тренду по курсу при виході на торги великих клієнтів та нерезидентів.

 +25% до першого депозиту на AMarkets

За нашими розрахунками — обсяг операцій буде у межах до $ 250 млн при укладанні до 580 угод.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 24,50-24,81 і продаж 24,93-25,10 гривень .

У обмінниках фінкомпаній: купівля 24,70-24,80 гривень та продаж 24,83-24,93 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram