Що це значить

  • Таким чином Зеленський відгукнувся на заклики представників малого бізнесу, які вийшли з протестами проти закону про РРО та законів, які вводять електронний чек.

  • Президент зазначив, що умови ведення бізнесу для малих підприємців необхідно покращувати.

Глава держави доручив ввести мораторій на перевірки ФОПів на 2 роки — для всіх категорій, крім «ризикових», як ювелірний бізнес.

Що пропонується

  • Державна податкова служба повинна надати вже з 1 січня 2020 року додаток для електронних чеків для безкоштовного тестування всім бажаючим.

За словами Зеленського, це необхідно для того, щоб підприємці встигли пристосуватися до змін у законодавстві.

Читайте також: Нові закони про торгівлю не вплинуть на чесних ФОП

  • Протягом першого року дії закону відповідальність за неправильне ведення звітів була пом'якшена.

Він запропонував створити Координаційну раду малих підприємців для опрацювання пропозицій щодо поліпшення умов для бізнесу.

Читайте також: Найбільші фінкомпанії створили онлайн-петицію проти закону про РРО

Що це дасть

  • Дозволить полегшити умови ведення бізнесу для малих підприємців і одночасно сприяти ефективній боротьбі з тими великими компаніями, які використовують спрощену систему оподаткування для ухилення від сплати податків.

Читайте також: Три головні проблеми нового Закону про РРО і чим це загрожує бізнесу

Що відомо

№1053-1 «Про внесення змін до закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг, який дозволяє використовувати програмні РРО на ряду з традиційними. Крім цього, законопроект спрощує процедуру реєстрації такого апарату і збільшення штрафів за порушення роботи з ним.

№1073 «Про внесення змін до Податкового кодексу щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг», який передбачає механізм компенсації покупцю вартості покупки дорожче 100 грн у разі виявлення порушення при проведенні розрахункової операції.

Нове законодавство передбачає використання класичного реєстратора розрахункових операцій або його альтернативи — програмного РРО.