Що це значить

Апеляційний суд в повній мірі задовольнив апеляційну скаргу Приватбанку щодо всіх питань, повністю скасувавши рішення, винесене суддею Фанкортом в грудні 2018 року.

Судді Апеляційного суду дійшли висновку, що банк має достатньо передумов для судового розгляду справи і отримання відшкодування у сумі близько 3 млрд дол США. Судовий наказ про всесвітній арешт активів залишається чинним до винесення рішення по суті.

Рішення Апеляційного суду Лондона відкриває новий етап процесу — розгляд позову по суті і є важливим кроком в рамках глобальної стратегії банку по поверненню незаконно привласнених коштів його колишніми власниками.

Виведені з банку кошти належать громадянам України і Міністерство фінансів продовжить підтримувати зусилля Банку для їх повернення.

Передісторія

  • У грудні 2017 року Приватбанк подав позов до високого суду Лондона проти колишніх власників і шести компаній, які імовірно належать або перебувають під їх контролем. Мова йде про фірми Teamtrend, Trade Point Agro, Collyer, Rossyan Investing Corp., Milbert Ventures Inc. і Ukrtransitservice.

Читайте також: Хто отримає Приватбанк

  • В якості забезпечувального заходу суд заарештував по всьому світу активи екс-власників банку та зазначених компаній на суму більше $2,5 млрд.

  • У листопаді 2018 року Високий суд Лондона вирішив, що йому не підсудна ця справа, але визнав Приватбанк жертвою масштабних шахрайських дій.

  • Слухання в Апеляційному суді Лондона проходили в кінці липня у відкритому режимі протягом п'яти днів. Інтереси Приватбанку, за інформацією агентства Інтерфакс-Україна представляв адвокат лорд Девід Паннік.