На поведінку учасників ринку вплие декілька різноспрямованих факторів:

1) Зарахування валютної виручки в євро практично за два дні (за рахунок святкового понеділка в Україні). Активізується робота і по долару, тому що в США відзначали День Колумба і 14 жовтня у них теж банки не працювали. Це додасть статистики торгів у вівторок і може за рахунок одночасного виходу багатьох гравців швидко змінювати тренд по курсу на міжбанку;

2) Сьогоднішній аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП. Пропонуються облігації на 3 млрд гривень за номіналом, з яких на 2 млрд гривень — досить «довгограючи» папери терміном обігу 2 роки. Ці ОВДП можуть привернути увагу нерезидентів, що призведе до потенційного росту пропозиції валюти на торгах сьогодні (сам аукціон) і завтра (розрахунки по ньому). Поведінка іноземців з купівлі / продажу облігацій на вторинному ринку також додасть активності та інтриги по руху курсу сьогодні протягом дня;

3) Початок авансових виплат персоналу у компаній, наближення податкових платежів у клієнтів і поведінка готівкового ринку.

Авансові виплати персоналу і наближення періоду сплати податків. У клієнтів збільшується потреба в гривні для розрахунків з працівниками за першу половину жовтня, а наближення сплати податків змусить компанії активно накопичувати гривневі ресурси для цих операцій. Це активізує продаж валюти експортерами та одночасно зменшить апетити імпортерів з її купівлі.

 Інвестування з заставними гарантіями від Cronvest

Готівковий ринок. Тут поки триває плавне зниження цінників як прийому, так і продажу, що працює на користь гривні. Середній спред по долару зберігається на рівні від 15 до 20 копійок і власники обмінників поки не розгойдують ринок, працюючи тільки в форматі «з обороту». Поки це досить вагомий союзник для гривні, який «допомагає» їй періодично зміцнюватися.

4) Дії НБУ. Нацбанк у разі ситуативного надлишку пропозиції долара на торгах знову вийде на міжбанк через Matching, чим утримає котирування американської валюти від істотного просідання. При ситуативної нестачи валюти — НБУ вважатиме за краще не втручатися в розклад сил на торгах, щоб заощадити резерви.

 Пасивний дохід від CardService

«Мінфін» очікує на сьогодні коридор по долару у межах 24,55-24,80 гривень з частою зміною тренду по курсу при виході на торги великих місцевих гравців та нерезидентів, що беруть участь в аукціоні Мінфіну з розміщення ОВДП.

Обсяг операцій складе в еквіваленті до $ 210-250 млн при укладанні до 460-580 угод.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 24,45-24,70 і продаж 24,74-25,05 гривень .

У обмінниках фінкомпаній: купівля 24,67-24,76 гривень та продаж 24,80-24,90 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram