З 7 по 11 жовтня долар подешевшав на міжбанку з 24,80 / 24,85 до 24,64 / 24,68 гривень, а в обмінниках ввечері в п'ятницю готівковий долар продавали по 24,80 гривень, а то навіть і нижче.

Основною причиною просідання курсу на міжбанку став досить вдалий аукціон Мінфіну України по розміщенню ОВДП 8 жовтня. Було придбано облігацій майже на 2,2 млрд гривень і нерезиденти продавали валюту, щоб розрахуватися за цими угодами. Частково активізувалися іноземці та на вторинному ринку, що позитивно відбилося на статистиці торгів.

Пожвавлення інтересу до українських облігацій з боку нерезидентів допомогло Нацбанку в поповненні резервів. За нашими розрахунками НБУ зміг за цей тиждень викупити надлишок долара на міжбанку в межах до $ 100-130 млн через Matching, послідовно знизивши ціну свого викупу до 24,51 гривні.

Готівковий ринок поступово стабілізувався як за рахунок падіння ажіотажу по скупці валюти з боку населення, так і за рахунок підкріплення фізичними обсягами валютної готівки обмінників в необхідних сумах. Це вже «постаралися» банки, які для усунення дефіциту готівкової валюти — підкріпили свої каси за рахунок завезення валюти з-за кордону. Обмінники продовжували всі ці дні «жити своїм життям», хоча і орієнтувалися не тільки на реальний попит і пропозицію з боку громадян, але й на обстановку на міжбанку.

Курси валют на вихідні


Ці вихідні — нестандартні, триденні. Країна відзначатиме День захисника України і тому понеділок — неробочий день. Традиційно в період тривалих свят громадяни активно здають валюту для забезпечення своїх гривневих витрат.

Власники обмінників розраховують на збільшення обсягів здачі валюти в такий період і намагатимуться занижувати котирування прийому валюти у населення, особливо у кінці довгих свят.

Перед фінансистами буде стояти завдання — максимально заробляти за рахунок зростання обсягів операцій з купівлі / продажу валюти — тобто працювати «з обороту» і при цьому не закупитися «дорогим» доларом, який у разі подальшого просідання курсу на міжбанку потім буде важко реалізувати без втрат.

Котирування готівкового долара будуть у межах: прийом 24,55 — 24,72 гривні, продаж 24,80 — 24,90. Спред по долару складе від 15 до 25 копійок. Причому по мірі «затарювання» обмінників валютою — котирування прийому будуть намагатися поступово знизити.

Котирування євро. Особливих подій ввечері в п'ятницю на азіатській (нічний для України) сесії по парі євро / долар валютні аналітики не очікують.

Крім цього, у США в понеділок відзначається День Колумба і американські банки, також як і українські — працювати не будуть (ми відзначаємо День захисника України). Тому особливо на розрахунки фінансистами курсу євро це не вплине, тому що фактично котирування пари євро / долар на міжнародних ринках будуть перебувати в стані спокою.

Власники обмінників при виставленні своїх цінників по євровалюті будуть орієнтуватися на крос-курс цієї пари на вечір 11 жовтня у межах 1,1045 долара за євро і лише у неробочий понеділок (також як і по долару) фінансисти намагатимуться занизити курс прийому євро у населення.

«Мінфін» прогнозує на 12-14 жовтня курс готівкового євро у межах: прийом 27,115 — 27,303 гривень та продаж 27,391 — 27,502. Спред по євро буде від 20 до 30 копійок.

Деякі обмінники додатково до цих котируванням закладуть ще до плюс-мінус 3-6 копійок на євро в залежності від реального попиту і пропозиції по цій валюті у себе в регіоні та обсягів готівкової гривні і євровалюти, якими вони зможуть оперувати у себе в касах.

Котирування російського рубля. Курс рубля з суботи по понеділок включно за розрахунками «Мінфіну» складе: прийом за 1 рубль на рівні 0,370 — 0,375 гривень та продаж 0,378 — 0,385.

Деякі з обмінників ще додатково можуть скорегувати ці цінники у межах до плюс-мінус 0,002-0,005 гривень на рублі в залежності від ситуації з попитом і пропозицією по ньому в їхньому регіоні.