«Економіка – це комплексна система. І кредитування – це не тільки питання процентних ставок. Уявімо, облікова ставка НБУ знижена до 3%. Ви думаєте, банки почнуть видавати кредити на 8%? Ні, звичайно», — сказав він.

За його словами, проблема кредитування складається з кількох аспектів і ціна ресурсу – один з них».

Читайте також: НБУ прогнозує зниження облікової ставки до 8% до кінця 2021 року

«У липні ми почали публікувати прогноз облікової ставки, згідно з яким у найближчі роки вона знизиться до 8-9%. За умови виходу на річні темпи інфляції в 5% це цілком реально», — вважає Сологуб.

У той же час, за його словами, одного лише зниження облікової ставки НБУ недостатньо для зниження ставок по кредитах до 12-13%.

Крім ціни, ще одне важливе питання – це ризики, пов'язані з кредитуванням.

Заступник голови Нацбанку вважає, що одним з ключових питань також залишається реформа судової системи.

Читайте також: Президент рекомендував НБУ вплинути на розмір ставок в банках

«Тому що питання з захистом прав власності, прав кредиторів заважають розвитку кредитування», — відзначає він.

Що відомо

  • 5 вересня правління Нацбанку прийняло рішення знизити облікову ставку до 16,5% річних з 6 вересня 2019 року. Наступне рішення щодо облікової ставки очікується 24 жовтня.

  • За словами глави НБУ Якова Смолія, регулятор допускає більш швидке зниження облікової ставки при реалізації структурних реформ. Темп зниження облікової ставки до нейтрального рівня 8% буде залежати від ризиків як внутрішнього, так і зовнішнього походження.

  • Також, за його словами, важливою передумовою є стале уповільнення інфляції до цілі 5%.

  • Зміна облікової ставки є важливим сигналом для визначення банками процентних ставок за вкладами і позиками. Враховуючи це прем'єр-міністр Олексій Гончарук сподівається на подальше зниження облікової ставки НБУ.

Читайте також: Смолій розповів, наскільки реально здешевити кредити

  • Згідно з поточним базовим сценарієм НБУ, в четвертому кварталі 2019 року очікується зниження ставки до 16% річних, в четвертому кварталі 2020 року – до 9,5%.

Порівняти і взяти кредит готівкою

Облікова ставка НБУ — це ставка, за якою центральний банк кредитує комерційні банки. Від її розміру залежить вартість кредитів, які комерційні банки видають позичальникам.