Що відомо

  • У 2014 році Олег Бахматюк уклав з Нацбанком договори поруки, взявши на себе особисті зобов’язання за погашення кредитів рефінансування ПАТ «КБ „Фінансова Ініціатива“ та ПАТ „ВіЕйБі Банк“.

  • Оскільки поручитель не виконав взяті на себе зобов’язання за договорами поруки, Національний банк протягом 2015–2017 років звертався до Печерського районного суду міста Києва з метою стягнення заборгованості в судовому порядку.

  • Водночас, після звернень Національного банку до суду, пов’язана з Олегом Бахматюком компанія-нерезидент QUICKOM LIMITED (Кіпр) також подала позови до Господарського суду міста Києва про розірвання кредитних договорів із Національним банком.

  • Зважаючи на це, Печерський районний суд міста Києва за клопотаннями Олега Бахматюка призупинив провадження за позовами Національного банку про стягнення коштів.

Упродовж 2018–2019 років Господарський суд міста Києва відмовив у задоволенні позовів QUICKOM LIMITED.

Водночас такі рішення було оскаржено у Північному апеляційному господарському суді тією ж компанією-нерезидентом.

Зважаючи на такі дії та беручи до уваги зміни в Цивільному процесуальному кодексі України, що відбулися в результаті судової реформи, Національний банк 28 серпня 2019 року звернувся до Печерського районного суду міста Києва з клопотаннями про поновлення провадження за позовами до Олега Бахматюка та призначення їх до розгляду у підготовчому засіданні за новими процесуальними правилами.

Що це дасть

  • Поновлення судових проваджень дасть змогу Національному банку відстояти свої права кредитора та не дозволить Бахматюку ухилитися від відповідальності за порушення зобов’язань перед державою на суму 8,6 млрд грн.