1) П'ятничний ефект з майбутніми трьома вихідними в Україні та в США. Ті з компаній, хто вчора не встиг завершити свої валютні операції перед довгими вихідними (субота — понеділок) намагатимуться зробити це в першій половині дня, щоб вже остаточно потім «не зависнути» з товарами і своїми розрахунками практично аж до вівторка. Це збільшить статистику в перші три години сесії і може за рахунок одночасного виходу багатьох гравців швидко змінювати тренд по курсу на міжбанку.

Друга половина торгів (після 14:00) вже буде дуже млявою і малооб'ємною, що дозволить спекулянтам при бажанні «поганяти» курс у будь-яку сторону. З огляду на те, що в США понеділок теж вихідний (День Колумба) — оперативність клієнтів в частині розрахунків по долару сьогодні буде максимальною;

2) Значне зростання ліквідності в банківській системі. Коррахунки банків злетіли на ранок п'ятниці відразу на 14,5 млрд гривень — до 59,2 млрд, що створює певний тиск на валютний ринок. Частина цих клієнтських ресурсів піде на короткі депозити в банках до 15 жовтня, але частина — може вийти і на міжбанк у вигляді нерезидентних купівель валюти після погашень на цьому тижні ОВДП на 6,4 млрд гривень. Ці гривневі ресурси у нерезидентів і здатні швидко підірвати котирування, якщо їх власники вирішать виводити отримані гроші за кордон;

 +25% до першого депозиту на AMarkets

3) Готівковий ринок. Тут поки йде плавне зниження цінників як купівлі, так і продажу, що працює на користь гривні. Середній спред по долару складає 15-20 копійок, що говорить про те, що власники обмінників поки не прогнозують стрибків котирувань міжбанку і працюють тільки у форматі «з обороту».

Але як і вчора — якщо на міжбанку валютні ризики збільшаться — готівковий ринок негайно буде реагувати на ситуацію на торгах підвищенням своїх курсів.

НБУ в разі надлишку пропозиції долара на торгах знову вийде через Matching з його скупкою, чим утримає долар від істотного просідання.

 Отримати торговий рахунок від WELTRADE

«Мінфін» очікує на сьогодні коридор по долару у межах 24,35-24,55 гривень при обсягах операцій до $ 160-180 млн і укладанні до 430 угод.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 24, 30-24,60 і продаж 24,65-25,05 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 24,50-24,60 гривень та продаж 24,65-24,85 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram