Аргументи і прогноз експертів

Як зазначається в огляді, аналітики позитивно оцінюють «амбітну програму довгоочікуваних реформ», а також склад і наміри нового технократичного уряду.

Та водночас вони вважають, що практична імплементація структурних реформ потребує часу, кваліфікації і зусиль, а отже, навіть у разі успіху відобразиться на темпах економічного зростання зі значним часовим лагом.

«У нашому базовому сценарії ми очікуємо, що зростання реального ВВП в 2020-2021 рр. буде інерційно лише незначно перевищувати 3% р/р, що набагато нижче цільових 5-7%, заявлених урядом», — прогнозують аналітики.

Читайте також: Гончарук розповів, завдяки чому економіка зросте на 40%

Нагадаємо, що цього тижня в Мінекономіки представили попередній макроекономічний прогноз, складений за оцінками експертів. Згідно з ним зростання ВВП очікується:

  • за підсумком 2019 року — на рівні 3,2% (порівняно з попередньою оцінкою 2,7% станом на квітень 2019 року);
  • у 2020 році – на рівні 3,2% (3,0% попередня оцінка);

Що відомо

  • Фактичний показник зростання економіки України у другому кварталі 2019 року на 4,6% в річному вираженні перевищив оцінку Нацбанку, опубліковану в інфляційному звіті за липень.
  • Нагадаємо, що уряд Гончарука обіцяє зростання економіки на 40% в найближчі п'ять років. У 2020 році планується зростання економіки на 5%, і кожен наступний рік – на 7%.
  • Зростання ВВП за останні 3 роки склало 8,4%, тобто 13 років поспіль фіксувалося стабільне економічне зростання економіки.

Читайте також: 12 кроків до економічного дива: що ми знаємо про плани Зе-команди в економіці та фінансах