1) розрахунки клієнтів за купленими вчора ОВДП на аукціоні Мінфіну України;

2) поведінка інвесторів в частині розподілу 6,4 млрд гривень, які вийдуть сьогодні на ринок після погашення державою раніше эмітованих високоприбуткових облігацій.

Обидва ці чинники в основному пов'язані з нерезідентськими операціями з українськими облігаціями. І якщо перший спрацює в основному на користь зміцнення гривні (вчора купили паперів на 2,154 млрд гривень і сьогодні іноземці будуть продавати валюту, щоб закрити свої гривневі угоди з ними), то другий — фактично дуже небезпечний для курсу нацвалюти своїми масштабами гривневого навісу (все ж таки як-ні-як 6,4 млрд гривень).

Справа в тому, що частина іноземців отриману гривню перевкладають в нові папери і це не створить додаткового тиску на курс. Але ті з нерезидентів, хто вирішить виводити зароблене — вийдуть на міжбанк з купівлею валюти і це створить можливість досить істотних коливань котирувань протягом дня. Причому вихід двох-трьох таких великих гравців — здатний повністю міняти тренд на торгах з швидким злетом котирувань і створенням чергових валютних ралі по курсу.

Тому сьогодні валютні ризики збільшаться, а банки і готівковий ринок будуть уважно стежити за тим, що відбувається на торгах і будуть змушені оперативно реагувати на ситуацію на них.

 Отримати + 25% до першого депозиту на AMarkets

Зазвичай до цього додадуться курсові завдання великих експортерів та імпортерів і збережеться залежність міжбанку від виходів великих клієнтів з сумами від 10 млн доларів і вище.

Це так само додатково до нерезіденскому фактору внесе свій елемент курсової інтриги сьогодні на валютному ринку.

«Завмер» в очікуванні розуміння ситуації на міжбанку і готівковий ринок, де триває досить істотний розкид котирувань купівлі / продажу валюти, але зі звуженням спредів вже до 15-25 копійок, що можна розцінювати як позитивний для гривні фактор.

Спекулянти в середу продовжать працювати як в форматі «в дві сторони», але й намагатися — підлаштовуючись під дії великих гравців — істотно розігріти курс протягом дня.

Нацбанк продовжить тактику останніх днів — не особливо втручатися в ситуацію при нестачі валюти на ринку, але купувати її надлишок у разі виникнення щонайменшого надлишку пропозиції долара. Працювати регулятор буде через Matching.

 Інвестування з заставними гарантіями від Cronvest

«Мінфін» очікує на сьогодні курсових коливань в достатньо широких межах з коридором по долару 24,60-24,90 гривень при обсягах операцій до 260-300 млн доларів і укладанні до 550-600 угод.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 24,50-24,80 і продаж 24,88-25,15 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 24,90-25,01 гривень та продаж 25,04-25, 10 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram