Схема виведення активів

«Основною схемою виведення активів Банку Камбіо стало схемне кредитування, в результаті якого вартість кредитного портфелю банку „на папері“ (1,4 млрд грн) виявилася майже в 5 разів більше ринкової. Зокрема, і через те, що відсоткова ставка за кредитами декількох десятків пов'язаних осіб була майже вдвічі нижче вартості залучених у них же ресурсів», — йдеться в повідомленні.

Таким чином банку було завдано прямі збитки на кілька мільйонів гривень. У заставу за кредитами пов'язаних осіб передавалися цінні папери, ліквідність яких штучно підтримувався шляхом купівлі-продажу пов'язаними між собою підприємствами, і майбутній урожай сільськогосподарських культур, який чи то не виріс, чи то був знищений гризунами.

Коли ж у кінці 2013 року внаслідок такої кредитної політики в Банку Камбіо почалися проблеми з ліквідністю і він потребував рефінансування, цей кредитний портфель був наданий в заставу НБУ.

Читайте також: Вкладникам неплатоспроможних банків виплатили 346,7 мільйона

НБУ видав кредит рефінансування і почав перевірку банку, в ході якої виявив численні порушення. При цьому банк направив отримані від НБУ кошти на кредитування пов'язаних осіб.

Коли ж НБУ ввів режим особливого контролю за діяльністю банку, його власники почали вибірково повертати кошти вкладникам, залишаючи на рахунках кошти в такому обсязі, щоб вони не перевищували гарантовану суму відшкодування. Юридичні ж особи переводили кошти на рахунки певним фізичним особам в якості «безповоротної фінансової допомоги» або «безпроцентних позик», щоб таким чином отримати їх від Фонду як гарантоване відшкодування за вкладами.

Що відомо

  • 5 грудня 2014 року введено тимчасову адміністрацію в Банк Камбіо.
  • Ліквідація банку розпочато 2 березня 2015 року.
  • За час виведення банку з ринку вкладників у межах суми гарантованого відшкодування за станом на 1 вересня 2019 року отримали 244,1 млн грн.