Крім того, що курсові завдання у учасників торгів експортерів та імпортерів будуть абсолютно протилежними і збережеться залежність нашого малооб'ємного міжбанку від виходів великих клієнтів з сумами від 10 млн доларів і вище — так додатково до цього більш серйозну роль сьогодні відіграють і дії нерезидентів.

8 жовтня відбудеться аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП, де інвесторам буде пропонуватися облігації за номіналом на суми і терміни: 500 млн гривень на 181 днів, 500 млн — на 357 днів та 2 млрд — на 1099 днів. Всього обсяг розміщення 3 млрд гривень, що не є дуже великою пропозицію з боку Мінфіну останнім часом.

 Отримати пропозицію на торговий рахунок від WELTRADE

Найбільший інтерес для нерезидентів викликають в основному папери на 1 099 дней.

Якщо Мінфін та потенційні покупці зійдуться у компромісі з прибутковості, то можливі продажі валюти на міжбанку в еквіваленті до 100-110 млн доларів.

Це відіб'ється на загальних настроях учасників торгів і психологічно спрацює на користь зміцнення гривні.

Дещо підтримає цей настрій і зниження ліквідності у банківській системі на ранок 8-го жовтня майже на 3 млрд гривень — з 44,8 млрд гривень до 41,8 млрд.

Проти гривні поки грає готівковий ринок, де до цього часу спостерігається істотний розкид котирувань купівлі / продажу валюти і певний підвищений попит на неї.

Спекулятивні ігри на різниці котирувань готівкового валютного ринку і міжбанку продовжаться й сьогодні, що буде періодично впливати на хід торгів та поведінку банків.

Додасть попиту на валюту і як зростання активності по її скупці з боку імпортерів енергоносіїв (опалювальний сезон ось-ось почнеться), так і з боку запізнілих «дочок» іноземних компаній з їх черговою порцією репатріації дивідендів. Це знову зіграє «на підвищення» котирувань.

 +25% до першого депозиту на торговий рахунок від AMarkets

Спекулянти сьогодні працюватимуть як в форматі «в дві сторони», так і періодично підлаштовуючись під дії великих гравців — намагатися покачати курс.

НБУ скоріш за все не буде втручатися у ситуацію при нестачі валюти на ринку, щоб не витрачати ЗВР. Але якщо виникне щонайменший надлишок пропозиції долара — регулятор із задоволенням викупить його на міжбанку через Matching.

«Мінфін» очікує на сьогодні курсові коливання у достатньо широких межах з коридором по долару 24,65-24,95 гривень при обсягах операцій до 240 млн доларів при укладанні до 510 угод.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 24,60-24,85 і продаж 24,93-25,30 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 24,90-25,01 гривень та продаж 25,10 -25,15 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram