Що це значить

Як нагадав Чурій, курс долара, закладений у держбюджеті, не є метою для НБУ, і регулятор орієнтується на різні показники.

«У цьому році особливо прогнози дуже сильно відрізняються. В режимі плаваючого курсоутворення прогнозування стає досить складною наукою. Тому ми рекомендуємо не прогнозувати, а якщо необхідно, якщо є певні ризики, то ми рекомендуємо українським компаніям хеджувати свої валютні ризики», - сказав він і додав, що НБУ дозволив практично всі інструменти для цього.

Читайте також: Ворожіння на валютній гущі. Хто найточніше прогнозує курс

Як зазначив Чурій, політика НБУ спрямована на те, щоб національна валюта була повноцінним інструментом для заощаджень і повноцінним засобом платежу.

Читайте також: Експерт розповів про головний ризик, який несе зміцнення гривні

«Вся наша політика спрямована на підвищення ролі гривні в економіці України. Насправді і жорстка монетарна політика, яку ми проводимо, політика високих процентних ставок у національній валюті, сприяє поверненню довіри до національної валюти», - сказав він.

Що відомо

  • Інтервенції НБУ з продажу валюти цього тижня склали 200 млн доларів для згладжування тимчасових коливань курсу.

  • З початку року офіційний курс гривні зміцнився на 12,5%.

  • У проекті держбюджету на 2020 рік, який Кабмін вніс у Раду, розрахунки здійснено з використанням прогнозного курсу на кінець року 28,2 грн/долар.

  • Бізнес очікує в 2020 році курс 28 грн/дол.

+25% до першого вкладу від AMarkets

Хеджування — відкриття угод на одному ринку для компенсації впливу цінових ризиків рівною, але протилежною позицією на іншому ринку. Зазвичай метою хеджування є страхування ризиків зміни цін шляхом укладання угод на строкових ринках.