Плюси ревальвації гривні

Серед плюсів подорожчання гривні Віталій Шапран назвав зниження вартості обслуговування держборгу, частина якого номінована в доларах США і євро.

Ревальвація позитивно впливає на інфляційні очікування населення й бізнесу — вони знижуються.

«Населення відчуває себе більш комфортно при ревальваційному тренді. Доходи більшості прив'язані до гривні, і ревальвація для багатьох — це розширення можливостей щодо купівлі імпорту, а це 90-95% автомобілів, побутової техніки, оргтехніки тощо», — зазначає експерт.

Читайте також: НБУ пояснив, чому при зміцненні гривні не падають ціни

Мінуси ревальвації

Основний фундаментальний негатив від ревальвації — стимулювання споживання імпорту, зростання від'ємного сальдо торгового балансу за підсумками 2019 року вище запланованого обсягу — до 13-14 млрд доларів.

«При цьому поведінка іноземних інвесторів у 2020 році може бути непрогнозованою. Немає гарантій, що ми не доживемо до ситуації, коли приплив капіталу припиниться, а ми залишимося наодинці зі стрімко зростаючим дефіцитом торгового балансу», — припускає Шапран.

Читайте також: Смолій пояснив, що відбувається з курсом гривні

Він нагадав, що НБУ зараз нарощує золотовалютні резерви за рахунок припливу капіталу. «Але ця подушка безпеки не призначена для зміни трендів на валютному ринку, а лише для усунення різких коливань», — застерігає головний експерт Ради НБУ.

Що відомо

  • Інтервенції Національного банку із продажу валюти протягом цього тижня склали 200 млн доларів для згладжування тимчасових коливань курсу.
  • Аналітики інвестбанку Morgan Stanley очікують, що до кінця 2019 року курс гривні знизиться до 26,5 гривень за долар.

  • З початку року офіційний курс гривні зміцнився на 12,5%.

  • На кінець 2019 року експерти агентства S&P очікують курс 27 грн/долл. На кінець 2020 року — 27,5 грн/долл., до кінця 2021 — 28,00 грн/долл., а до кінця 2022 — 28,5 грн/долл.

  • У проекті державного бюджету на 2020 рік, який Кабмін вніс у Раду, розрахунки здійснено з використанням прогнозного курсу на кінець року 28,2 грн/долар.

+25% до першого вкладу від AMarkets