При цьому, як за рахунок спроб розігріти курс експортерами і спекулянтами для того, щоб частково відіграти вчорашній відкат котирувань, так і за рахунок абсолютно протилежних інтересів у покупців — збити ще курс по-максимуму на вчорашньому просіданні долара на 38 копійок.

Протистояння курсових інтересів найбільших гравців і спекулянтів — буде головним мотиватором сьогоднішніх подій на міжбанку.

Проти гривні спрацює фактор початку періоду виведення дивідендів компаніями «дочок» іноземних компаній, що зазвичай провокує зростання котирувань на торгах.

На користь нацвалюти — фактор «прозріння» готівкового ринку, де після «грабіжницьких» і спекулятивних курсів продажів по 25,90-26,20 гривень, готівковий долар швидко розвернувся до рівнів ціни продажу по 25,00-25,10 гривень. І це все всього за два дні.

Населення і дрібний бізнес зупинилися в ажіотажному скуповуванні валюти і тепер пішла інша хвиля — спроб здати валюту дорожче (що вже вдається окремим громадянам погано — «впарювати» дорого долар їм практично не має можливости).

 Торговий рахунок від AMarkets + 25% до першого депозиту

В кінцевому підсумку в п'ятницю спекулятивна гра частини клієнтів подовжиться, але обсяги та інтенсивність атак на гривню знизиться.

«Погоду» на торгах сьогодні будуть робити виходи і курсові завдання найбільших гравців.

Не особливо будуть активні в цей день і нерезиденти. Вони чекають умов оголошення нового аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП (пройде у наступний вівторок) і після останніх курсових ралі — навіть частково завмерли і на вторинному ринку щодо українських облігацій. Тому особливих обсягів валюти сьогодні на міжбанку від них чекати не варто.

НБУ намагатиметься не втручатися в ситуацію (якщо буде відчуватися нестача валюти), тому що він вже «залив» близько 200 млн доларів з початку тижня.
А ось якщо з'явиться ситуативний її надлишок — ми побачимо регулятор з купівлею валюти через Matching.

Тим більше, що Нацбанк оголосив не так давно про збільшення ліміту за щоденними викупами долара з 20 млн до 30 млн. Це не означає, що такі операції він буде робити щодня, але ринку це дало додатковий важливий сигнал щодо додаткового інтересу НБУ до збільшення ЗВР до кінця цього року.

 Торговий рахунок від WELTRADE

З огляду на різноспрямованість курсових інтересів великих гравців, що призведе до чергових перекосів попиту та пропозиції — «Мінфін» очікує на сьогодні досить широкий коридор по долару у межах 24,50-24,80 гривень при обсягах операцій до 240 млн доларів при укладанні до 420 угод.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 24,45-24,70 і продаж 24,77 — 25,10 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 24,70-24,80 гривень та продаж 24,90 -25,08 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram