Голова Всеукраїнського об’єднання малого та середнього бізнесу Оксана Продан в колонці на «ЕП»  розповіла,  чому потенційна вигода від тотальної фіскалізації буде мізерною і як можна знайти гроші для бюджету. 

Касові апарати асоціюють з ліками від контрабанди, небезпечних товарів, тіньової економіки, дефіциту бюджету і безробіття. Але відповідальність за це лежить не тільки на підприємцях.

Читайте також: ФОП-контроль: як нові закони змінять життя малого бізнесу

фото: epravda.com.ua

Товарна контрабанда проходить митне оформлення, за яке відповідають 14 тисяч митників. Якість роботи на державних посадах повинен контролювати уряд. А безпеку товарів будуть забезпечувати закони про ринковий нагляд.

З одного боку ринковий нагляд — це купа паперів від митників, з іншого — право контролерів перевіряти, вилучати та штрафувати у кратному співвідношенні до вартості товарів.

Зараз кожен покупець, якщо сумнівається у розмірі, кольорі чи якості товару, має право отримати від продавця розрахунковий документ, що є платником єдиного податку.

Ймовірне запровадження РРО — реєстраторів розрахункових операцій — покликане провести детінізацію. Насправді підприємці, що торгують товарами і послугами втратять свою конкурентоспроможність з великим бізнесом, і можуть навіть закритися. Держава втратить креатив і додану вартість на нього.

Право не застосовувати касові апарати залишили лише підприємцям в торгівлі на ринках із грошовим обігом до 300 тис. грн на рік або 25 тис. грн на місяць. Зараз немає у легальному бізнесі такої рентабельності, щоб підприємцю залишилась на життя хоча б середня українська заробітна плата.

Простоту і дешевизну РРО Оксана Продан називає міфом. Програмні РРО – це не чисті програми, а «програмний, програмно-апаратний або програмно-технічний комплекс у вигляді технологічного та/або програмного рішення”. Тобто бізнесменам треба буде щось докупити і платити за його обслуговування.

Найбільшою проблемою, на думку малого та середнього бізнесу, стануть звіти, книги в електронній та письмовій формі, штрафи за помилки. Адміністрування ускладнили, а штрафи збільшили. Скаржаться на неможливість задекларувати товарні залишки на момент введення обліку. Тобто продаж чайника чи праски з минулого року буде порушенням.

Читайте також: Е-чеки: Rozetka готова зупинити бізнес через законфото: epravda.com.ua

Штрафи і додаткові витрати за принципом доміно приведуть до підвищення цін продажу. Малий бізнес втратить покупців, якщо матиме такі ж ціни, як у великих мережах, де кращий вибір. Результат — дрібні підприємці закриються, а великий бізнес без перешкод підвищить вартість товарів та послуг.

Однак малі та середні підприємці потрібні державі, щоб стримувати монополістів, щоб товари широкого вжитку та продукти не дорожчали, як світло, газ чи бензин за домовленістю кількох осіб.