Це відіб'ється і на поведінці готівкового ринку, де:

1) збільшиться спред між купівлею та продажем валюти за рахунок значних валютних ризиків і зростання попиту на валюту з боку населення;

2) на дефіциті готівкового долара і євро в касах банків та у фінкомпаній — фінансисти будуть активно розгойдувати курс з частою зміною котирувань протягом дня в залежності від ситуації.

Крім цього, налякані новим злетом котирувань покупці знову вийдуть на торги зі скупкою валюти по вже знову «новим» цінам і на побоюваннях подальшого зростання курсу також будуть поспішати укладати угоди для фіксації котирувань. Це психологічно тиснутиме на гривню і спрацює проти нацвалюти. Але якщо експортери вирішать, що курс вже «дозрів» — вони почнуть поступово продавати валюту, що подорожчала.

Невеликі експортери ж поки будуть намагатися продавати валюту по-мінімуму, закінчуючи витрачати наявну у них гривню від відшкодувань ПДВ.  

Недолік пропозиції на фоні зростаючого попиту як на міжбанку, так і на готівковому ринку — відмінний шанс для спекулянтів знову підірвати курс та заробити на ажіотажі.

Обмінники продовжать активно розкручувати ринок, працюючи із значним рівнем спреду в 40-80 копійок і у разі подальшого зростання міжбанку — знову грати на випередження, виставляючи свої цінники значно вище рівня торгів.

НБУ знову доведеться втручатися в ситуацію з продажем валюти через Matching. Вчора він продав до 170 млн доларів в межах від 24,79 до 24,90 гривень, але остаточно збити ажіотаж йому не вдалося.

 Отримати $25 на торговий рахунок Weltrade

Враховуючи «проблемність» ринку і девальваційні настрої останніх днів — «Мінфін» очікує на сьогодні широкий коридор по долару у межах 24,75-25,25 гривень з продовженням масованих спекулятивних атак на гривню і з виходами Нацбанку з продажем долара для гасіння валютного ажіотажу.

Статистика торгів знову буде непоганою за рахунок активних операцій регулятора щодо стабілізації ринку — в межах до 260 млн доларів при укладанні до 490 угод. Як і вчора — основна частина угод буде носити спекулятивний характер.

Головним «порушником спокою» на валютному ринку — буде поведінка готівкового ринку і суттєва різниця між курсами міжбанку та обмінниками. Саме на цій різниці сьогодні і будуть активно заробляти фінансисти.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 24,60-25,15 та продаж 25,40 — 26,00 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 25,20-25,30 гривень та продаж 25,40 -25,90 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram