«Давайте заспокоїмо малий бізнес. Для першої групи ФОП нічого не змінюється. Бабусі/дідусі, які продають на вулицях і базарах — їм взагалі не потрібно мати РРО.

Якщо ми говоримо про другу і третю групу. По-перше, для другої групи ми підняли ліміт до 2,5 млн грн у рік (було 1,5 млн грн). По-друге, ми впроваджуємо для них обов'язкові фіскальні апарати більше, ніж через рік, з 1 січня 2021 року. Це будуть не дорогі апарати, а безкоштовна програма на сайті податкової, яка по API може підключатися до будь-якого смартфону», — сказала міністр.

Читайте також: Е-чеки: Rozetka готова зупинити бізнес через закон

Також, за її словами, за рік завершиться перетворення старої ДФС в нову податкову службу.

«Малий і середній бізнес повинні відчувати себе бажаними клієнтами, а не тими, хто боїться податкову. Такі страхи нам зрозумілі, ми намагаємося максимально швидко комунікувати з малим бізнесом, але я думаю, що насправді боятися малому бізнесу нема чого», — заявила чиновник.

Що відомо

20 вересня 2019 року Верховна Рада ухвалила у другому читанні і в цілому 2 законопроекти:

Читайте також: Найбільші фінкомпанії створили онлайн-петицію проти закону про РРО

№1053-1 «Про внесення змін до закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг, який дозволяє використовувати програмні РРО на ряду з традиційними. Крім цього, законопроект спрощує процедуру реєстрації такого апарату і збільшення штрафів за порушення роботи з ним.

Читайте також: Три головні проблеми нового Закону про РРО і чим це загрожує бізнесу

№1073 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг», який передбачає механізм компенсації покупцю вартості покупки дорожче 100 грн у разі виявлення порушення при проведенні розрахункової операції.

Нове законодавство передбачає використання класичного реєстратора розрахункових операцій або його альтернативи — програмного РРО.