Що це значить

За словами Путіна, Росія давно була готова до переговорів з Україною з цього питання, але «вони ніяк не могли розгойдатися і сформувати необхідні органи влади, які були б уповноважені вести подібні переговори».

При цьому він наголосив, що транзит через Україну повинен бути економічно доцільний для всіх учасників процесу.

Путін додав, що Україна імплементує енергетичне законодавство Європи.

Читайте також: Прямі закупівлі газу в Росії можливі: названа умова

«Якщо вона зможе це зробити до кінця року – ми готові будемо працювати в межах європейського законодавства і підпишемо договір на транзит з Україною відповідно до європейського законодавства, якщо це не зможе зробити, що цілком ймовірно – тоді ми просто готові продовжити на деякий час, скажімо на рік, існуючий контракт на прокачування», – додав він.

Що відомо

  • Нагадаємо, 19 вересня в Брюсселі відбулися тристоронні переговори України-ЄС-РФ з транзиту газу через територію України.
  • За підсумками переговорів віцепрезидент Єврокомісії Марош Шефчович зазначив, що для укладення нового транзитного контракту сторони повинні виконати ряд завдань. Зокрема, Україна повинна просунутися у відділенні газотранспортної системи від «Нафтогазу» і в імплементації європейського законодавства.
  • Повідомлялося також, що Міненергетики допускає ймовірність укладення контракту з «Газпромом» на пряму купівлю газу в Росії.
  • Діючий транзитний контракт України з російським «Газпромом» був укладений в 2009 році терміном на 10 років. Після його завершення (до 2020 року) російський монополіст планував максимально скоротити транзит свого газу через територію України.