Стимулювати нові валютні ралі будуть декілька факторів:

1) Вже повноцінна робота клієнтів після початку місяця та кварталу. Налякані вчорашнім злетом котирувань покупці вийдуть на торги зі скупкою валюти за вже «новими» цінами і на побоюваннях подальшого зростання курсу — почнуть активно закривати свої валютні угоди.

А ось продавці-експортери поки будуть витрачати наявну у них гривню від відшкодувань ПДВ і продавати валюту тільки «задорого». Це сформує черговий психологічний настрій ринку на подорожчання валюти.

На фоні гри «на підвищення» вже вчора активізувалися імпортери енергоносіїв перед опалювальним сезоном і попит з їхнього боку на валюту продовжить зростати, що також спрацює проти гривні;

2) Провальний вчорашній аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП. На ньому чиновники змогли продати облігацій всього на 77 млн гривні (при початкової пропозиції паперів на 3 млрд гривень за номіналом), що фактично не додасть нерезидентської валюти на міжбанку і більш того — психологічно працює проти гривні. Такими діями нерезиденти знову будуть «допомагати» місцевим спекулянтам в розкручуванні курсу на торгах;

3) Поведінка готівкового ринку. Обмінники активно включилися в розкрутку курсу і стали грати на випередження, завищуючи свої цінники істотно вище рівня міжбанку. Котирування готівкового долара злетіли вже з сьогоднішнього ранку при продажу навіть до рівнів 25,50- 25,60 гривень. Всі розуміють, що це спроба заробити на ажіотажі, але це також працює проти нацвалюти.

 Інвестування з заставними гарантіями від Cronvest

Після вже дводенного істотного зростання курсу — настрої на валютному міжбанку явно девальваційні, чим і користуються спекулянти як на міжбанку, так і на готівковому ринку.

Тому атаки на гривню зі спробами спекулятивно розгойдати курс вище — будуть і сьогодні. НБУ швидше за все доведеться втручатися в ситуацію з продажем валюти через Matching, щоб збити паніку на ринку.

Але великих обсягів продажів з боку регулятора очікувати не варто. НБУ продовжить економити резерви, намагаючись обмежитися вербальними інтервенціями із запевненнями про короткочасність злетів котирувань.

С урахуванням усього перерахованого вище — «Мінфін» очікує на сьогодні широкий коридор по долару у межах 24,70-25,10 гривень з масованими спекулятивними атаками на гривню. Статистика торгів буде середньою — в межах до 270 млн доларів при укладанні до 500-630 угод, значна частина з яких буде спекулятивними.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 24,50-25,05 і продаж 25,10 -25,50 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 24,70-25,10 гривень та продаж 25,20 -25,60 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram