Що це значить

  • З 1 жовтня 2019 року змінюються реквізити рахунків для сплати податків та зборів у зв'язку з їх відкриттям у відповідності з вимогами стандарту IBAN.

Зокрема, будуть змінені рахунку в системі електронного адміністрування ПДВ, реалізації палива і спирту етилового, а також депозитного рахунку Державної фіскальної служби для сплати авансових платежів (передоплати), які вносяться підприємствами до/або під час митного оформлення.

В Держказначействі відзначають, що інформацію з реквізитами та роз'яснення по роботі з новими рахунками буде надавати ДПС з 10 жовтня.

Крім того в казначействі попереджають, що граничний термін використання діючих рахунків закінчується 31 жовтня, а з 1 листопада сплата податків і зборів буде здійснюватися на рахунки, відкриті в Держказначействі (код банку 899998) за стандартом IBAN.

Нові номери рахунків для сплати податків можна дізнатися на сайтах регіональних відділень податкової служби рубриці «Бюджетні рахунки».

Зараз банки можуть здійснювати розрахунки як за старими реквізитами, так і за новими і не мають права відмовити клієнту у переказі коштів, якщо він надасть будь-які з цих реквізитів банківського рахунку.

Номер банківського рахунку за стандартом IBAN складатиметься з 29 символів:

код України UA (2 букви)

контрольного розряду (2 цифри)

код банку (6 цифр)

самого рахунку – довжина номера рахунку не є фіксованою (до 31 жовтня 2019 року – від 5 до 14 символів, з 1 листопада 2019 року – від 5 до 19 символів).

В новому стандарті банківських реквізитів за номером рахунку можна буде визначити банк, в якому цей рахунок відкрито.