Що відомо
Імпорт овочів за сезон вперше перевищив 200 000 тонн і склав 208 500 тонн. Відтоді обсяг імпорту овочів навіть не наближався до позначки в 200 000 тонн, але в минулому сезоні він перевищив попередній рекорд відразу на 27% і досяг 264 100 тонн.
У 2018/19 обсяги імпорту перевищили показник попереднього сезону в натуральному вираженні більш ніж удвічі.
За останні два сезони обсяги імпорту зросли більше ніж утричі.
У вартісному вимірі темпи зростання були трохи нижчі, за рахунок збільшення питомої ваги традиційних недорогих овочів і картоплі в структурі імпорту.
Всього за сезон іноземні постачальники овочів і картоплі заробили в Україні $155 млн. Якщо говорити про імпорт у вартісному вимірі, то витрати на імпорт овочів в Україну в сезоні 2018/19 років були нижчими, ніж 2012/13 та 2013/14 роках.
Головними позиціями імпорту овочів в Україну у вартісному вимірі були томати, цибуля, перець та огірки.
За обсягом імпорту лідером вперше в історії була цибуля ріпчаста, якої було ввезено за минулий сезон 87 000 тонн – у 26 разів більше, ніж сезоном раніше.
Також було імпортовано 66 000 тонн томатів, 18 300 тонн товарної картоплі, 14 700 тонн огірків, 11 800 тонн перцю, 9 500 тонн різної капусти і 7 500 тонн моркви.