Коментар прем'єра

«Для того, щоб 10 млн українців отримали гідний мінімальний рівень забезпечення, нам потрібно, щоб прожитковий мінімум був як мінімум удвічі більшим. Тому що на прожитковий мінімум до 2 тис. грн сьогодні прожити неможливо», — сказав Гончарук.

За його словами, в реальному житті цей прожитковий мінімум не дозволяє людині гідно почуватися. А це означає, що державі потрібно визначити, яким насправді повинен бути прожитковий мінімум.

Кредитні кошти до зарплати

Але, додав прем'єр, виникає інша проблема. Оскільки, визнаючи рівень бідності, Україна, як держава, повинна розуміти, звідки ці гроші взяти.

Основний шлях до подолання бідності, за словами Гончарука, це економічне зростання.

Що відомо

  • Нагадаємо, з 1 липня прожитковий мінімум для працездатних осіб виріс на 86 гривень і становить 2 007 гривень замість 1 921 гривні.
  • У проект бюджету на 2020 рік Кабмін заклав зростання прожиткового мінімуму на 8%. Він буде підвищуватися темпами, що на 2 процентних пункта перевищує показник прогнозного індексу споживчих цін на наступний рік.
  • Водночас представник уряду у ВР Ірина Верещук заявила, що Міністерство фінансів планує вдвічі збільшити закладений в проекті держбюджету прожитковий мінімум.

Читайте також: В Мінсоцполітики пропонують не прив'язувати соцвиплати до прожиткового мінімуму