"На наступному тижні президент може підписати законопроекти №1053-1 і №1073, які Рада прийняла нібито з метою вивести бізнес із тіні і створити здорову конкуренцію, а насправді — для боротьби з бізнесом... Ми готуємося до зупинки бізнесу і людям з бігаючими очима і спітнілими ручками в магазинах-офісах відразу після набуття чинності закону», — написав Чечоткін.

Він також зазначив, що запропонований варіант законів вб'є десятки тисяч підприємців.

Найбільше гендиректора Rozetka обурив законопроект №1073, який дозволить споживачеві заявити в податкову про «неправильний» чек.

Чечоткін вважає, що законопроект не передбачає обмежень на кількість заяв і відповідальності для заявника або податкової. Однак при цьому в документі прописані штрафи для бізнесу.

Читайте також: Найбільші фінкомпанії створили онлайн-петицію проти закону про РРО

«Правильний або неправильний чек – вони вирішують на свій розсуд. Зате є потенційний штраф для бізнесу в розмірі 250%. І завжди, за кожною скаргою, 100% проблеми з позаплановою перевіркою для підприємця», — зазначив Чечоткін.

Якщо буде доведено, що чек «неправильний», то споживач отримає придбаний за цим чеком товар безкоштовно.

«...зранку, в день голосування, «економіст» і один з головних «помічників» бізнесу Ілля Несходовський, розмістив статтю про «підроблені» чеки Rozetka. Цей матеріал активно розганявся в інформаційному просторі і використовувався для того, щоб переконати депутатів у необхідності ухвалення закону», — написав Чечоткін.

За його словами, після цієї публікації компанія змушена пояснювати податковій, Нацбанку та іншим держорганам, чому чеки є "у внутрішній базі і їх немає в зовнішній.

Що відомо

20 вересня 2019 року Верховна Рада ухвалила у другому читанні і в цілому 2 законопроекти:

№1053-1 «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг, який дозволяє використовувати програмні РРО на ряду з традиційними. Крім цього, законопроект спрощує процедуру реєстрації такого апарату і збільшення штрафів за порушення роботи з ним.

Читайте також: Три головні проблеми нового Закону про РРО і чим це загрожує бізнесу

№1073 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг», який передбачає механізм компенсації покупцю вартості покупки дорожче 100 грн у разі виявлення порушення при проведенні розрахункової операції.

Нове законодавство передбачає використання класичного реєстратора розрахункових операцій або його альтернативи — програмного РРО.