Суть проблеми

За словами міністра, зараз до прожиткового мінімуму прив'язані більше ста виплат, що негативно впливає на гнучкість в плануванні бюджету.

«Якщо на трішки підняти прожитковий мінімум, то це одразу зриває бюджет, бо всі до нього прив'язане. Ми стали абсолютно відірваними від тієї мети, яку повинен виконувати прожитковий мінімум», — коментує Соколовська.

Що пропонують змінити

«Ми хочемо відв'язати прожитковий мінімум від усього, що не відповідає йому по суті, щоб більш гнучко можна було рухатися за програмами. Наприклад, у нас є програма допомоги малозабезпеченим сім'ям, і якби ми в цій програмі залишили прожитковий мінімум як такий, то в межах цієї програми піднімати прожитковий мінімум простіше, ніж піднімати його повністю по всій системі», — наголосила міністр.

Читайте також: Прожитковий мінімум: Що обіцяє бюджет-2020

Соколовська акцентувала на необхідності гнучкості системи і вказала на перевагу встановлення виплат в абсолютних, не прив'язаних до прожиткового мінімуму цифрах.

«Законом про держбюджет ми щороку можемо встановлювати конкретні пріоритети, які ми зараз підтримуємо, в абсолютних цифрах. Наприклад, щорічно можна визначати, що така допомога становитиме 1 тис. грн, а наступного року, через кілька років, коли ми вийдемо з проблеми, яку ми вирішуємо цією допомогою, це може змінюватися. Система повинна бути гнучкою і відповідати потребам, які є в конкретний момент », — наголосила міністр.

Що відомо

  • Міністерство фінансів планує вдвічі збільшити закладений у проекті держбюджету прожитковий мінімум.
  • Раніше в Мінсоцполітики повідомляли, що в короткостроковій перспективі накопичувальна пенсійна система в Україні вводитися не буде.

Пенсійні накопичення від НПФ «Династія»