Основна причина обвалу валютних котирувань залишилася тією ж — дії нерезидентів по скупці українських гривневих ОВДП на первинному і вторинному ринках. Але на цьому тижні це ще раз проявилося дуже чітко і показово.

На аукціоні 24 вересня пропонувалися найбільш цікаві для іноземців «довгограючі» облігації з терміном понад 5 років і нерезиденти буквально «заливали» ринок валютою вже з понеділка і до середи включно. 

Читайте такожМінфін припинить випуск п'ятирічних ОВДП

Поки іноземці продавали валюту — котирування стрімко падали майже до рівня у 24 гривні за долар, а Нацбанк викуповував його надлишок в резерви у рекордних сумах. Тільки за середу за інформацією учасників ринку він купив до 150 млн доларів через Matching, поступово знижуючи ціну свого викупу.

Але як тільки на міжбанку залишалися вже власне місцеві гравці — експортери та імпортери — долар швидко починав відвойовувати втрачені позиції.

Це говорить про те, що основною причиною поточного зміцнення гривні є поки що не успіхи реального сектора української економіки. Вся справа в тому, що на наш ринок високоприбуткових, за міжнародними мірками, облігацій заходять спекулятивні капітали.

Читайте такожДо кінця року в портфелі іноземців може бути ОВДП на 120 мільярдів

Готівковий ринок продовжував «жити своїм життям» і орієнтувався на реальний попит та пропозицію з боку населення, але був змушений періодично все ж таки озиратися на поведінку міжбанку.

Як і минулого тижня — перспектива по «дну» курсу долара поки залишається вельми розмитою і власники обмінників зараз відштовхуються від двох основних завдань: 1) не купитися валютою по «дорогому» курсу і 2) максимально заробляти за рахунок збільшення обсягів операцій з купівлі / продажу валюти.

Але при існуючому рівні конкуренції на цьому ринку вони з одного боку — не можуть особливо розширювати свій спред між купівлею і продажем валюти, а з іншого — змушені намагатися поступово занижувати котирування прийому валюти на побоюваннях її подальшого падіння.

У спробі знайти «золоту середину» між цими досить суперечливими завданнями — і працюватимуть обмінники в ці вихідні. Заробляти, в основному, міняли будуть у форматі «з обороту», не граючи «на підвищення» при виставленні ціни продажу, але й не «переплачуючи» при прийомі валюти у населення. 

   Курси валют на суботу та неділю

Котирування готівкового долара будуть у межах: прийом 24,00 — 24,05 гривні, продаж 24,15 — 24,20. Спред по долару складе від 15 до 20 копійок.

Котирування євро. Особливих подій ввечері у п'ятницю на азіатській (нічний для України) сесії по парі євро / долар валютні аналітики не очікують. Тому власники обмінників при виставленні своїх цінників по євровалюті будуть орієнтуватися на крос-курс цієї пари на вечір 27 вересня у межах 1,0940 долара за євро.

«Мінфін» прогнозує на 28-29 вересня курс готівкового євро у межах: прийом 26,256 — 26,311 гривень та продаж 26,420 — 26,475. Спред по євро буде від 20 до 23 копійок.

Деякі обмінники додатково до цих котирувань закладуть ще до плюс-мінус 3-5 копійок на євро в залежності від реального попиту і пропозиції по цій валюті у себе в регіоні.

Котирування російського рубля. Курс рубля у суботу та неділю за розрахунками «Мінфіну» складе: прийом за 1 рубль на рівні 0,365 — 0,368 гривень і продаж 0,375 — 0,379.

Для зниження своїх валютних ризиків по рублю деякі з обмінників ще додатково можуть скорегувати ці цінники у межах до плюс-мінус 0,002-0,004 гривень на рублі.