Як зазначив представник НБУ, зараз на ринку спостерігається сприятлива ситуація. Зокрема, дешевшають імпортні товари, нафта та газ. Також, для експорту непогані умови: в аграрному секторі рекордний врожай, а у металургів великі обсяги валютної виручки.

«Треба не забувати нашу ІТ-галузь, яка щороку зростає. Усе більше українських компаній працюють на закордонних замовників, відповідно вони також заробляють валюту, яку також продають на ринку», - заявив Бахтарі.

+1% «Бонус від Мінфіна»: Інвестування з заставними гарантіями від Cronvest

За його словами, «все це сприяє тому, що валюти на ринку багато, її достатьо, і відповідно вона тисне на курс долара, який знижується, тому що це закони ринку».

Новий фактор, який підтримує курс цього року, - це значні обсяги купівлі нерезидентами гривневих державних цінних паперів, додав він.

З початку року обсяг вкладень зріс в 15 разів і зараз тримається на рівні близько 97 млрд грн.

Коментуючи політику плаваючого курсу, яку проводить НБУ, Бахтарі нагадав про те, що «стабільність є тільки на кладовищі».

«Стабільний курс -це солодка цукерка, на яку люди ведуться, але вона дуже дорого коштує, обходиться завжди втратами, кризами. І набагато гірше мати ілюзію стабільності, ніж мати реальний плаваючий курс, який адекватно реагує на те, що відбувається на ринку», - сказав представник НБУ.