«Поки для цього (довгих грошей — ЕП) немає передумов. Ми недавно обговорювали пенсійну реформу — це довга історія, яка в Україні поки не привела до формування довгих заощаджень», — заявив Світек.

Він нагадує, що старше населення України пам'ятає «дві революції, кілька девальвацій, побачило, як сто банків пішло з ринку»

«Як їм в таких умовах довіряти банкам, фінансовій системі та національній валюті», — задається питанням Світек.

На його думку, повернути довіру можна, побудувавши її з нуля.

«Це дуже кропітка робота. Я бачив багато моделей: американську, європейську, чеську, бразильську, російську. В Україні все складно через великий багаж негативу, про який ми говорили раніше. Недовіра до валюти, на жаль, вже в ДНК людей. Для її зміни потрібно багато часу», — заявив банкір.

 Оформити депозит в Альфа-Банку

Топ-менеджер Альфа-Банку також назвав передумови для зниження ставок по іпотеці до 12% річних.

«Іпотека, як правило, злітає, коли ставка знаходиться на рівні 3-5% річних, а термін — від 10 років. Це означає, що повинні бути ресурси на 10 років. А щоб були ресурси на 10 років, вкладники повинні принести гроші на 2-3 роки. Зараз більшість вкладників дають гроші на півроку, рік максимум», — заявив Світек.

 Отримати + 0,8% «Бонус до депозиту» від «Мінфіна»

«Поки цього не буде, це залишиться нішевою історією державних банків, якихось субсидій від держави. А робити іпотеку у валюті було взагалі великою помилкою», — сказав він.