Що це значить

«Якщо ви працюєте, наприклад, в якомусь державному закладі чи на державному підприємстві, або в іншій сфері, і ви тривалий час спостерігаєте корупцію, вам відомі конкретні факти і прізвища, можливо, якісь документи на суму більше 10 000 000 гривень і ви повідомляєте про це в правоохоронні органи, то ви будете мати право на ряд привілеїв», — повідомила Янченко.

Читайте також: Зеленський закликав повідомляти про факти корупції в НАБУ

Вона уточнила, що йдеться про юридичний захист, надання адвоката, охорони (за необхідності), а також грошову винагороду у розмірі 10% від викритої суми.

На думку депутата, основна проблема, з якою стикаються викривачі, — це ризик втрати роботи та подальших проблем із працевлаштуванням.

«Важливо, щоб ця грошова нагорода була достатньо великою, аби, з одного боку, мотивувати викривачів, а з іншого — гарантувати, що у них будуть засоби до існування на кілька років, поки вони шукають роботу», — пояснила Янченко.

Що відомо

  • 13 вересня Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект №1010 про викривачів корупції.
  • Раніше глава ДМС Максим Нефьодов запропонував повідомляти йому особисто про випадки здирництва, «договорняки», прихований бізнес митників.