Основна причина — не особливі зміни в українській економіці за цю ніч, а результати вчорашнього аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП. Він пройшов дуже вдало для чиновників і в бюджет буде в середу залучено 13,2 млрд гривень.

Іноземці прогнозовано зробили ставку на придбання довгострокових облігацій з терміном обігу майже 5,5 років (тільки їх продали на 12,875 млрд гривень) і буквально завалюють міжбанк валютою — адже сьогодні треба розрахуватися за ці папери.

Гривня у серйозному дефіциті і у НБУ є шанс в черговий раз істотно поповнити свої резерви, викуповуючи надлишок пропозиції долара на торгах. Завдяки продажу валюти під розрахунки за куплені ОВДП і обвалюються котирування.

Операції місцевих великих гравців (експортерів і імпортерів) і навіть початок сезону основних виплат відшкодувань ПДВ сьогодні відходить на другий план у порівнянні з операціями іноземців по продажу валюти для купівлі облігацій.

Усе перераховане вище — істотно збільшить статистику міжбанку у середу. «Мінфін» очікує на сьогодні обсяг операцій на торгах у межах до 330 млн доларів при укладанні до 650 угод, а котирування американської валюти при такому розкладі попиту і пропозиції на сесії будуть повністю залежати від цінників Нацбанку при викупі надлишку нерезидентського долара на міжбанку.

Отримати $25 на торговий рахунок Weltrade

За нашими прогнозами у долара є всі передумови впасти нижче психологічного рівня у 24 гривні і увійти в новий коридор 23,90-24,10 гривень.
Як і всі останні дні — стримувати обвал котирувань буде НБУ, який продовжить активно скуповувати долар на міжбанку через Matching.


Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 23,90-24,05 і продаж 24,08 -24,40 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 23,95-24,05 гривень та продаж 24,07 -24,25 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram