Про що говорили

«Представники Міжнародного валютного фонду проінформували членів ради про роботу над новою програмою і висловили намір продовжувати конструктивний діалог у цьому напрямі», — повідомляють у прес-релізі.

Окрім нової програми, на зустрічі обговорювалася грошово-кредитна політика Національного банку та підтримання його незалежності від політичних чинників.

Голова Ради Богдан Данилишин поінформував про те, що нещодавно Рада ухвалила Основні засади грошово-кредитної політики на 2020 рік і середньострокову перспективу.

Згідно із ними цілі грошово-кредитної (монетарної) політики залишаються незмінними, а Нацбанк може використовувати всі законодавчо визначені засоби грошово-кредитної політики.

Читайте також: Місія МВФ оцінила стан справ в Україні

У 2020 році НБУ використовуватиме гнучкість режиму інфляційного таргетування, сприяючи не тільки поверненню інфляції до цілі, але також опікуючись впливом монетарних рішень на економічне зростання. За умови зниження інфляційного тиску та поліпшення очікувань Нацбанк пом'якшуватиме монетарну політику, сприяючи таким чином економічному зростанню.

Облікова ставка в реальному вимірі поступово знижуватиметься у наступних роках до нейтрального рівня. Також з огляду на поліпшення інфляційних очікувань знижуватимуться і номінальні процентні ставки банків.

Що відомо

  • 11 вересня в Україну прибула місія МВФ для переговорів про можливу майбутню програму співпраці.

  • 12 вересня Національний банк України і МВФ почали спільну роботу над програмою.

  • За прогнозами НБУ, угода про нову програму розширеного фінансування МВФ на термін 3-4 роки об'ємом від 5 до 10 млрд дол. може бути досягнута до кінця цього року, що дозволить до січня отримати перший транш по ній у розмірі близько 2 млрд дол.

  • 23 вересня Володимир Зеленський також обговорював з місією МВФ нову програму співпраці та ситуацію навколо Приватбанку.