Що відомо

  • Раніше з негативною ставкою стикалися тільки ті вкладники, сума на рахунках яких становила близько $1 млн.

Як повідомляє Bloomberg, немає ніяких гарантій, що в майбутньому ця тенденція не пошириться на фізосіб з меншими сумами депозитів.

За словами старшого аналітика Nordea Яна Нільсена, завдяки цим змінам можна буде простежити реальні наслідки розширення політики негативних ставок.

Jyske Bank A/S, другий за величиною банк Данії, заявив, що у нього немає іншого вибору, крім як ввести негативні ставки для всіх приватних клієнтів з вкладами розміром від 750 тис. датських крон ($110 тис) і більше.

Гендиректор фінустанови Андерс Дам заявив, що зниження ставок означає, що Jyske тепер «втрачає ще більше грошей», через розміщення надлишкових резервів у центральному банку на рівні -0,75%.

Обрати депозит у банках України

Дам також уточнив, що, ймовірно, негативна ставка торкнеться ще більшої групи вкладників. Мета даної монетарної політики — захист прив'язки крони до євро.

Подібні негативні ставки, як правило, стимулюють збільшення витрат домогосподарств, яким стає вигідніше брати кредити і менш вигідно — оформляти депозити.

В Данії, де політика негативних ставок застосовується вже сім років, відбулося зростання рефінансування іпотеки, але також спостерігалося рекордне зростання споживчих депозитів.

 Підбір персонального кредиту онлайн

Як підкреслили в Bloomberg, для споживачів більш доцільно зберігати свої грошові кошти на депозитному рахунку з нульовою ставкою, а не вкладати кошти в короткострокові ринкові продукти з негативною прибутковістю.