Що це значить

«Що стосується фіскальних методів, то президент Зеленський, так само як і Кабінет міністрів, з радістю використали б цей канал для стимулювання нашої економіки. Але теж треба розуміти, що ми з вами перебуваємо в умовах дефіциту державного бюджету.

І новий проект держбюджету, який зараз справедливо піддається критиці і внесений на розгляд у Раду, очевидно, що він знаходиться в зоні дефіциту, і дефіцит знаходиться в межах трохи вище 2 відсотків. А це означає, що у нас немає з вами так званого фіскального простору, який ми так хотіли б мати, щоб стимулювати економіку. Він може з'явитися пізніше, є можливості для появи цього», — сказав Устенко.

Читайте також: У Раді представили реалістичний бюджет-2020. Деталі

Також він повідомив, що на сьогодні ні уряд, ні президент не можуть вплинути на монетарну політику, адже Національний банк повністю незалежний.

Тому, за словами Устенка, у влади залишається останній канал стимулювання економіки. Це поліпшення бізнес-клімату в країні і активізація інвестиційної діяльності.

Читайте також: Зеленський закликав повідомляти про факти корупції в НАБУ

Що відомо

  • Раніше, в середині вересня, прем'єр-міністр Олексій Гончарук повідомив, що Кабмін планує в наступному році поступово зменшувати податки і зробити їх рівними для всіх платників. За словами прем'єр-міністра, уряд має намір збирати менше податків та ефективніше їх витрачати.
  • Фактичний показник зростання економіки України у другому кварталі 2019 року на 4,6% в річному вираженні перевищив оцінку Нацбанку, опубліковану в інфляційному звіті за липень.