З експортерами та імпортерами все відносно просто — перші хочуть курс вище, другі — нижче і попит та пропозиція з їхнього боку формує досить передбачуваний ринок.

З нерезидентами все набагато складніше. Основна частина з них вже почала готуватися до аукціону ще з четверга, активно продаючи валюту на міжбанку. Їх зацікавленість зрозуміла — виставляються найцікавіші облігації терміном майже на 5 з половиною років і без обмеження обсягу. І ще облігації на 3 млрд гривень за номіналом на термін від 147 до 833 днів.

Підготовка нерезидентів вже відбилася на курсі долара — він стрімко знижувався і лише відкупи надлишку його пропозиції Нацбанком фактично стримували курс від обвалу.

Продовжать іноземці продавати валюту і сьогодні, що буде зберігати ту ж саму тенденцію зміцнення гривні. А ось обсяги цих операцій і як наслідок — рівень просідання котирувань залежить від двох чинників — цін викупу долара Нацбанком і обсягів вливань (які вже залежать від індивідуальних рішень потенційних покупців завтрашнього аукціону). Це створює певну інтригу на міжбанку.

Крім цього, сьогодні з пропозицією валюти вийде і частина тих клієнтів, хто запізнився зі сплатою податків в кінці минулого тижня. Штрафи платити бізнесу дуже невигідно і компанії-порушники не будуть вже дуже дивитися на курс, щоб сьогодні закрити свої борги перед державою.

Усе перераховане вище — буде знову тиснути на курс долара на міжбанку.

«Мінфін» очікує на сьогодні обсяг операцій на торгах у межах до 330 млн доларів при укладанні до 570-650 угод, а котирування американської валюти за нашими прогнозами підуть до нового коридору у 24,25-24,40 гривень.

Як і весь минулий тиждень — утримувати курс від обвалу буде Нацбанк, який знову почне активно скуповувати долар на міжбанку через Matching.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 24,10-24,30 і продаж 24,38 -24,65 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 24,25-24,30 гривень та продаж 24,35-24,48 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram