Зловмисники розсилають sms-повідомлення про те, що через перехід на новий стандарт їх  банківський рахунок заблокований.

Ось текст одного з реальних повідомлень від аферистів: Vash rakhunok zablokovano u zv'yazku z zaminou rozrakhunkovogo rakhunku. Balance 0.00.UAH 044*****.

«Мета шахраїв — налякати і змусити одержувача sms передзвонити на вказаний номер. Беручи дзвінок, аферист представляється співробітником банку і виманює конфіденційні дані, щоб викрасти гроші своєї жертви», — розповідають в ПУМБі.

Що таке IBAN

З 5 серпня 2019 року в Україні стартувало впровадження міжнародного номера банківського рахунку IBAN у відповідності з вимогами стандарту ISO 13616.

Тепер банки України відкривають своїм клієнтам нові рахунки тільки за стандартом IBAN. Вони складаються з 29 буквено-цифрових символів, викладених у такій послідовності:

код України – UA-2 букви;

контрольний розряд – 2 цифри;

код банку – 6 цифр;

рахунок – довжина номера рахунку не є фіксованою (до 31 жовтня 2019 року – від 5 до 14 символів, з 1 листопада 2019 року – від 5 до 19 символів).

З 1 листопада 2019 року застосування IBAN стане обов'язковим для клієнтів усіх банків України під час здійснення переказів грошових коштів як в національній, так і в закордонних валютах, в тому числі при транскордонних переказах. Тобто всі перекази з 1 листопада 2019 року будуть здійснюватися тільки з використанням IBAN.

Всі платіжні картки, емітовані банками до рахунку клієнта, залишаються в силі. Вони є платіжним інструментом, який надає клієнтові можливість за допомогою платіжного пристрою, зокрема ініціювати переказ коштів з банківського рахунку.