І ось чому:

1) Завершення періоду основних розрахунків з бюджетом у клієнтів. Бізнес не готовий платити штрафи за несвоєчасну сплату податків і сьогодні компанії будуть дуже активно продавати валюту для своєчасного закриття гривневих зобов'язань перед державою. Це додасть активності на міжбанку і збільшить пропозицію валюти, що й спрацює на користь продовження зміцнення гривні;

2) Активізація операцій нерезидентів з ОВДП як на вторинному ринку, так і підготовка до наступного аукціону Мінфіну України по розміщенню облігацій на первинному ринку. Надлишок пропозиції долара на міжбанку останніх днів пов'язаний з ростом інтересу іноземців до українських облігацій. Їм для цього потрібна гривня і вони активно продають валюту.
Надлишок долара, як правило, скуповує НБУ для поповнення резервів. І саме ціна таких купівель регулятора є сигналом для ринку в частині перспектив по курсу на даній сесії. Так буде і сьогодні.

 Отримати $ 25 на торговий рахунок Weltrade

У п'ятницю нерезиденти знову будуть помітні як на вторинному ринку за операціями з ОВДП, так і в частині підготовки до нового аукціону з розміщення облігацій (відбудеться наступного вівторка). Це буде знову тиснути на курс долара на міжбанку.

«Мінфін» очікує на сьогодні обсяг операцій на міжбанку у межах до 235 млн доларів при укладанні до 480 угод, а курс долара за нашими прогнозами проб'є психологічний поріг в 24,50 гривень з метою в 24,35 на кінець сесії.

Підтримати долар може НБУ, якщо почне активно скуповувати його на міжбанку у межах близько 24,40-24,45 гривень. В цьому випадку, котирування долара протягом дня будуть перебувати в межах коридору 24,40-24,52 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 24,30-24,45 і продаж 24,46 -24,85 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 24,40-24,50 гривень та продаж 24,54 -24,65 гривень.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram