Що це значить

  • Із 1 жовтня всі суб'єкти господарювання — магазини, ресторани, сфера побуту — мають припинити приймати монети цих номіналів за всіма видами готівкових операцій. Залишки монет вони мають здати до кас банків для зарахування на рахунки.

Як будуть заокруглювати суми в чеках

Для полегшення готівкових розрахунків будуть застосовувати правила заокруглення загальної суми в чеку до суми, кратної 10 коп.

Заокруглення в готівкових розрахунках буде відбуватися за математичним правилом:

  • якщо сума закінчується на 1, 2, 3, 4 коп. — вона округлюється до нуля у бік зменшення суми;
  • якщо сума закінчується на 5, 6, 7, 8, 9 коп. — вона округлюється до нуля в бік збільшення суми.

Для безготівкових розрахунків заокруглення застосовувати не будуть. Тобто з картки покупця будуть списувати повну суму, вказану в чеку.

Читайте також: З 1 жовтня дрібні монети почнуть виводити з обігу

Як зазначили в Нацбанку, такий механізм округлення є комфортним, не завдає незручності покупцям та продавцям.

Досвід інших країн, які вводили подібні правила, свідчить, що при цьому дотримується принцип справедливості при заокругленні.

Що відомо

  • Як зазначили в Нацбанку, правила заокруглень діють з 1 липня 2018 року. Тоді НБУ схвалив це рішення про застосування правил заокруглення у випадку відсутності монет дрібних номіналів.
  • Із часу запровадження цього механізму низка підприємств та сфера послуг надають покупцям чеки із зазначенням суми до заокруглення та після заокруглення. Інші використовують бонусні програми — зарахування на картки або телефони за згодою покупця.